Testosteron meer dan alleen een machohormoon

Het mannelijke hormoon testosteron leidt niet alleen tot machogedrag en agressiviteit. Mannen die na een wedstrijdje met een andere man veel extra testosteron aanmaken, flirten daarna meer wanneer zij een onbekende vrouw tegenkomen. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van psycholoog Leander van der Meij, die op 12 januari 2012 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van testosteron is bekend dat het een belangrijke rol speelt in competitie tussen mannen onderling. Ook wordt verondersteld dat het belangrijk is bij het tot stand komen van seksuele relaties. De precieze relatie tussen competitie en paarvorming is echter onbekend. Van der Meij voerde een experiment uit om dit nader in kaart te brengen. Hij liet 84 jonge mannen één op één tegen elkaar strijden in een kennisquiz. Gedurende de competitie maakten de mannen aanzienlijk meer testosteron aan: speeksel dat na deelname aan de quiz werd afgenomen bevatte ruim 16 procent meer testosteron dan speeksel dat voorafgaand aan de quiz werd verzameld.

Meer flirten
Na de quiz werd een ontmoeting in scène gezet met een jonge vrouw of man. Mannen die een grotere toename in testosteron hadden tijdens de competitie, flirtten meer wanneer ze een vrouw ontmoetten, zo stelde de promovendus vast. Ze stelden meer vragen, vertelden meer over zichzelf, maakten meer oogcontact en glimlachten meer. Van der Meij: ‘Testosteron roept vaak associaties op met machogedrag en agressiviteit. Mijn onderzoek laat zien dat het, afhankelijk van de context, ook tot positief sociaal gedrag kan leiden: testosteron bereidt mannen voor op paarvorming.’ Overigens presenteert de promovendus zijn conclusies met een slag om de arm. Het blijft de vraag wat er eerst is: het verlangen naar een vrouw, of een verhoogd testosteronniveau. Het zou immers kunnen dat de hoeveelheid testosteron sterker toeneemt wanneer een man meer naar een vrouw verlangt.

Vrouw in de buurt: meer testosteron
Van der Meij toont in zijn proefschrift ook aan dat het testosteronniveau van mannen omhoog schiet wanneer er een vrouw in de buurt is. Dit verschijnsel is het duidelijkst waarneembaar bij mannen met een agressieve, dominante persoonlijkheid. Uit dit onderzoek bleek ook dat agressieve, dominante mannen en mannen die een maand of langer geen seksueel contact hadden gehad of geen vaste relatie hadden, sowieso al een hoger testosteronniveau hadden dan de overige mannen. Verhoging van het testosteronniveau vergroot niet alleen de motivatie om partners aan te trekken, aldus Van der Meij, maar leidt waarschijnlijk ook tot gedrag dat vrouwen aantrekkelijk kunnen vinden.

Mooiere vrouw, meer stresshormoon
Bij mannen stijgt ook het cortisolniveau in aanwezigheid van een vrouw, zo stelt Van der Meij vast. Dit bleek uit weer een ander experiment waarin mannen vijf minuten moesten wachten in het gezelschap van een vrouw of man die zij niet eerder ontmoet hadden. Na deze contactperiode beoordeelden de mannen de aantrekkelijkheid van de persoon die hen gezelschap had gehouden. Hierbij bleek dat het cortisolniveau steeg naarmate de vrouw aantrekkelijker werd gevonden. Cortisol is vooral bekend als stresshormoon. Een chronisch hoog cortisolniveau kan slecht zijn voor de gezondheid. Van der Meij: ‘Maar het activerende effect van cortisol, dat het extra energie beschikbaar maakt in het lichaam, kan helpen bij het flirten.’

Curriculum vitae
Leander van der Meij (Groningen, 1982) studeerde psychologie in Groningen en verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Sociale Psychologie van de RUG en de afdeling sociale neurowetenschappen van de universiteit van Valencia, Spanje. Hij promoveert in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen bij prof.dr. A.P. Buunk en prof.dr. A. Salvador. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Generalitat Valenciana en de KNAW. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘When a boy meets a girl: the role of hormones in social situations relevant to male mating’. Van der Meij zet zijn onderzoek voort als postdoc aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Plaats een reactie