Nieuw ontwikkelde test ongeschikt voor diagnosticeren vasovagale syncope

Vasovagale syncope (flauwvallen) komt vaak voor. Joost Romme onderzocht of de recent ontwikkelde Calgary Syncope Symptom Score (Calgary Score) in de klinische praktijk bruikbaar is om syncope te diagnosticeren. Hij vergeleek daartoe diagnose volgens de Calgary Score met die van een team van deskundigen.

Uit de vergelijking bleek dat 87 procent van de patiënten met vasovagale syncope ook volgens de Calgary Score deze diagnose zou krijgen. Bij 68 procent van de patiënten zonder vasovagale syncope zou echter volgens de Calgary Score ook deze diagnose gesteld worden. Dit betekent dat mensen met een levensbedreigende cardiale of neurologische wegraking de onschuldige diagnose vasovagale syncope kunnen krijgen.

Romme adviseert dan ook om de methode niet te gebruiken. Al bij een eerdere AMC-studie werd aangetoond dat vasovagale syncopes met simpele trucs is te voorkomen: regelmatig water drinken, zout eten, en bij mogelijk flauwvallen hurken, de benen kruisen en in een voorwerp knijpen. Door de spierspanning stijgt dan de bloeddruk. Of deze aanpak ook werkt bij mensen die vaker van hun stokje gaan dan driemaal per twee jaar, is echter niet bekend.

Promovendus
De heer J.J.C.M. Romme / Geneeskunde

Proefschrift
Neurally-mediated reflex syncope: diagnosis and treatment.

Datum
Vrijdag 21 mei 2010, 14:00 uur

Promotor
Dhr. prof. dr. P.M.M. Bossuyt

Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie