Test of je last hebt van winterdepressie

De herfst is in aantocht. Dat zorgt bij veel mensen voor somberheid. Bij ongeveer 450.000 mensen is er zelfs sprake van een winterdepressie. Winterdepressie wordt vaak verward met de winterblues. Mensen met winterblues zijn niet ziek, maar hebben wel klachten. Deze klachten zijn hetzelfde als bij een depressie maar minder ernstig.

Doe nu de test op www.psychischegezondheid.nl/herfst en kijk of je last hebt van de ‘winterblues’ stemming.

Dat mensen zich in de winter vaker neerslachtig voelen, wordt gerelateerd aan het licht. Adrianne Dercksen, hoofd communicatie en voorlichting van het Fonds Psychische Gezondheid: “Simpel gezegd: er is minder licht in de herfst en winter. Daardoor wordt het dag en nachtritme verstoord. Dat heeft dan weer invloed op hoe je slaapt en ook op je stemming. Afhankelijk van hoe ernstig de klachten zijn, praten we over winterblues of winterdepressie. Als je jarenlang elke winter somber of neerslachtig bent, is er misschien sprake van winterdepressie. Verstandig is om met je huisarts te praten over je klachten. Maar ook de klachten van de winterblues moet je serieus nemen. Want blues kan verergeren en leiden tot depressie.”

De test van het Fonds Psychische Gezondheid meet of er wel of geen sprake is van een depressieve stemming, ongeacht het weer. Dercksen: “Als er sprake is van een depressieve stemming kunnen mensen misschien op weg worden geholpen met de tips die we geven. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om in beweging te blijven, het liefst buiten. Als u het moeilijk vindt om alleen te bewegen, overweeg het dan in groepsverband te doen. Er zijn verschillende organisaties die wandelingen organiseren. Ook het Fonds Psychische Gezondheid organiseert een aantal wandelingen in het najaar. Mensen die elke winter klachten hebben, kunnen denken aan lichttherapie. Dat is bij veel mensen met winterblues of -depressie effectief.”

Test nu uw blues en kijk voor meer tips en informatie op www.psychischegezondheid.nl/herfst.

Plaats een reactie