Test helpt signalen van kindermishandeling herkennen

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pakt kindermishandeling aan. Zij heeft maandag 20 juni 2011 in Apeldoorn de signalentest gelanceerd. Mensen die de test doen, leren de signalen van kindermishandeling kennen, wat belangrijk is bij de aanpak van kindermishandeling.

De signalentest die te zien is op Hyves, Nu.nl, Startpagina.nl, en diverse andere websites, maakt onderdeel uit van de publiekscampagne aanpak kindermishandeling.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten deed zelf als eerste de test. “Jaarlijks worden er naar schatting 107.000 kinderen mishandeld. Kindermishandeling is vaak onzichtbaar. Dat is een groot probleem, want veel slachtoffers krijgen dus ook geen hulp’, aldus Veldhuijzen van Zanten. “We herkennen de signalen van kindermishandeling niet goed genoeg. De signalentest kan ons daarbij helpen. Ik roep iedereen op de test te doen”, aldus Veldhuijzen van Zanten.

De signalentest
Zie ik het nu wel of niet goed? We herkennen de signalen van kindermishandeling onvoldoende. Door de test te doen, worden mensen bewuster en alerter. Vervolgens kunnen ze tot actie over gaan door de signalen bespreekbaar te maken met betreffende ouders of – als dat niet lukt – advies te vragen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

Samenwerking met Sanoma Media en Hyves
Speciaal voor deze campagne werkt het ministerie van VWS samen met de online platforms van Sanoma en Hyves. De doelgroep van de campagne kindermishandeling is voor een groot gedeelte van de dag online. Met deze samenwerking hoopt het ministerie heel veel mensen aan te kunnen spreken. De signalentest is te zien op Hyves, op Nu.nl, Startpagina.nl, en diverse andere websites zoals libelle.nl, margriet.nl, viva.nl en vrouwonline.nl.

Publiekscampagne aanpak kindermishandeling
De signalentest staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van de campagne aanpak kindermishandeling van de staatssecretaris van VWS. De lancering van de signalentest vond plaats in Apeldoorn. De komende dagen trekt een infoteam het land in met de signalentest. Op verschillende locaties kunnen mensen kennis maken met de test en worden ze aangespoord om de test te doen. Het infoteam voorziet geïnteresseerden daarnaast van informatiemateriaal en kan eventuele vragen beantwoorden. Op dinsdag is het infoteam in Den Haag, op woensdag in Amsterdam en op donderdag in Rotterdam.

Voor meer informatie over de campagne en de signalentest, kijk op www.watkanikdoen.nl

Plaats een reactie