Terugkerende vakantiegangers lopen verhoogd legionellarisico

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Burgers miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Volgens UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, worden hierdoor onnodig veel mensen na de vakantie besmet met legionella. De installateursvereniging heeft de tips om legionellabesmetting te voorkomen, op een rij gezet in een gebruiksinstructie.

Legionellabesmetting
Volgens UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is de kans op legionellabesmetting het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, wardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van leidingwater wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot. Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep en zelfs de dood. Jaarlijks zijn er een paar honderd meldingen van legionellabesmetting, maar aangenomen wordt dat dit een onderrapportage is en er in werkelijkheid veel meer besmettingen per jaar zijn.

Advies
UNETO-VNI raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te openen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Eric van der Blom, specialist legionellapreventie bij UNETO-VNI: ‘Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen. Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er tevens voor dat na lange stilstand de opgeloste stoffen in water, zoals metalen uit de drinkwaterleiding gespoeld worden.’

Gebruiksinstructie
Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater tot de watermeter in de woning. Na de watermeter is echter de bewoner verantwoordelijk. Van der Blom: ‘Veel bewoners realiseren zich niet dat water net als een pak melk beperkt houdbaar is en koel bewaard moet worden. Daarom heeft UNETO-VNI een gebruiksinstructie gemaakt met tips om legionella te voorkomen. De gebruiksinstructies zijn terug te vinden op de websites van UNETO-VNI en de Rijksoverheid.’

Tips om legionellabesmetting te voorkomen
1. Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang.
2. Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
3. Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
4. Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.

Plaats een reactie