Terugdringen dwang en drang in psychiatrie

GGZ Nederland en het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) gaan samenwerken om de toepassing van dwang en drangmaatregelen bij patiënten in de psychiatrie met ernstig probleemgedrag terug te dringen. Beide organisaties hebben hiermee in de praktijk al veel kennis en ervaring opgedaan. Deze willen zij met elkaar delen en verder verspreiden onder zorgprofessionals in de ggz.

Samenwerking versterken
Rieneke de Wit, bestuurder CCE, en Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland, hebben een verklaring ondertekend om de samenwerking te bekrachtigen. Binnenkort gaat een samenwerkingsgroep voor de duur van een jaar aan de slag met vertegenwoordigers van het CCE en GGZ Nederland. Doel is de samenwerking tussen CCE en ggz-instellingen te versterken.

De afgelopen jaren heeft GGZ Nederland haar leden ondersteund bij kwaliteitsprojecten ter vermindering van dwang- en drangmaatregelen. Dit heeft geleid tot een cultuurverandering in de ggz en een duidelijke verbetering van de kwaliteit van zorg. Door kennis, ervaring en goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen kan dwang en drang verder worden teruggedrongen. Daarbij kunnen het CCE en GGZ Nederland gebruikmaken van elkaars netwerken en contacten.

Symposium ‘Niet opsluiten, maar aansluiten!’
Een eerste initiatief van de samenwerking is het symposium ‘Niet opsluiten, maar aansluiten!’ dat GGZ Nederland en het CCE op 16 juni 2011 organiseren voor professionals in de ggz. Tijdens dit symposium staat het delen van kennis en ervaring centraal bij complexe zorgvragen rondom dwang en drang bij cliënten met ernstig probleemgedrag.

Plaats een reactie