Zwangerschap en geboorte hebben een flinke impact op het lichaam van een vrouw. Dat geldt wereldwijd. Maar waar Nederlandse vrouwen in geval van complicaties rond de bevalling terecht kunnen bij een arts, lopen de vrouwen in Niger het risico te worden verstoten.
Om daar verandering in te brengen, slaan TENA en Oxfam Novib de handen ineen. Zij zetten zich de komende drie jaar in voor opvang en re-integratie van Nigerijnse vrouwen met bevallingscomplicaties – waarvan incontinentie als gevolg van een fistel de meest voorkomende is.
Actrice Gerda Havertong gaf woensdag 8 september jl. in de ‘Geboortestraat’ in Amsterdam het officiële startschot van het project in Niger. Nederlandse vrouwen kunnen meehelpen door het aanschaffen van een speciale TENA-actieverpakking bij drogist, apotheek of supermarkt.
Aandacht op de winkelvloer
Voor retailers en apothekers zijn er meerdere promotiemogelijkheden om het MVO-project te ondersteunen. Zo is er een unieke display-actie in september en oktober 2010 met eenmalige duopakken TENA Lady. Voor elke verkochte actieverpakking doneert TENA € 0,50 aan het Dimol-project, wat neerkomt op € 10,- per display.
Daarnaast ontvangen klanten bij aankoop van een actieverpakking gratis een premium in de vorm van het fotoboek ‘Halima, het ongelofelijke verhaal van jonge moeders in Niger’. Het boek staat vol beelden en korte verhalen over de ontluisterende levensloop van jonge vrouwen in dit Afrikaanse land.
Andere in-store participatiemogelijkheden die TENA haar handelspartners biedt, zijn raamposters, vloerstickers, zuilen en plafondhangers. Om de actie extra kracht bij te zetten lanceert TENA tevens een 360°-campagne, waarvan de actiewebsite www.tenahelpt.nl deel uitmaakt.
De samenwerking is onderdeel van een breder MVO-beleid van het moederbedrijf van TENA, SCA. Eerder dit jaar zette het bedrijf soortgelijke projecten op met Oxfam Novib met haar merken Edet, Libresse en Tork.
Voor de vrouwen van Niger en Nederland
“Uit onderzoek blijkt dat één op de vier vrouwen van 35 jaar en ouder te maken heeft met ongewenst urineverlies. Vooral vrouwen met kinderen lopen een groter risico. Deze doelgroep voelt zich ongetwijfeld aangesproken door de verhalen van jonge moeders als Halima in Niger.
Als TENA willen we taboedoorbrekend zijn, zowel in de gemeenschappen van Afrika als in de Nederlandse retail. Gelukkig merken we dat steeds meer vrouwen zonder problemen TENA-producten durven te kopen. Daar zal deze actie naar verwachting alleen maar verder aan bijdragen. Dat is goed voor de vrouwen van Niger en voor de vrouwen van Nederland!” aldus Ariette Brouwer, directeur CSR bij SCA Hygiene Benelux.
Gezonde toekomst
Niger is het gevaarlijkste land om te bevallen: 1 op de 7 vrouwen overlijdt in het kraambed, tegen 1 op de 10.000 in Nederland. Omdat meisjes zeer jong trouwen, al vanaf 12 jaar, raken ze zwanger voordat hun lichaam genoeg is ontwikkeld om op een gezonde manier zwangerschap en bevalling te doorstaan. Door de jonge leeftijd neemt ook de kans op complicaties als rupturen en fistels toe.
Een vrouw met een fistel, een gaatje tussen de blaas of endeldarm en de vagina, lekt voordurend urine en/of ontlasting. In Niger wordt ze daarom beschouwd als vervloekt en verstoten uit de gemeenschap. Incontinentie is een dusdanig taboe, dat een normaal leven voor deze vrouwen onmogelijk is. TENA, expert op het gebied van incontinentiezorg, en Oxfam Novib starten vanaf vandaag een samenwerking om de vrouwen van Niger een gezondere toekomst te bieden.
Opvang, re-integratie en voorlichting
Beide organisaties ondersteunen Dimol (‘waardigheid’), een lokale partner van Oxfam Novib in de Nigerijnse hoofdstad Niamey, bij de voorbereiding op de operatie van incontinente jonge moeders en bij de re-integratie van genezen jonge moeders. Tijdens het verblijf in het opvangcentrum leren de vrouwen lezen en schrijven en basis arbeidsvaardigheden.
Ook voorlichting op het gebied van goede voeding en kindergezondheid komt aan bod, zodat deze vrouwen met hernieuwde eigenwaarde én zelfvertrouwen terugkeren in het gemeenschapsleven. In drie jaar tijd biedt het project naar verwachting hulp aan 135 meisjes en vrouwen. Bovendien leidt Dimol met steun van TENA en Oxfam Novib 150 traditionele vroedvrouwen en zeventig verloskundigen op om bevallingscomplicaties te minimaliseren.
Verder worden bewustwordingscampagnes uitgevoerd in tweehonderd tot 250 dorpen op het platteland. Daarnaast zet Oxfam Novib zich in voor het veranderen van de publieke opinie ten opzichte van de toegestane huwelijksleeftijd.