Telefoonnummer 0800 – 11 12 open voor Nederland Helpt Japan

De Amsterdam ArenA is vandaag het middelpunt van de landelijke actiedag Nederland Helpt Japan. In het stadion openen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, directeur Rik van den Boog van Ajax en algemeen directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis vanochtend rond 8 uur de actiedag officieel met een gongslag. Vanaf dat moment is telefoonnummer 0800-1112 geopend voor donaties. ’s Avonds vindt in de Arena een benefietconcert plaats, waar onder anderen de Toppers en de Votown Allstars (Jan Smit, Nick en Simon en de 3J’s) belangeloos aan meedoen. Aansluitend speelt Ajax een benefietwedstrijd tegen de Japanse erediviseclub Shimizu S-Pulse.

Het Rode Kruis heeft behalve 0800-1112 ook rekening 6868 geopend voor donaties. Omdat de overige deelnemende organisaties van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) niet of nauwelijks operationeel zijn in Japan, is gezamenlijk door hen besloten dat het Rode Kruis het voortouw neemt in de inzamelingsactie.

Directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis: “We willen deze dag laten zien dat we solidair zijn met de slachtoffers in Japan door samen in de ArenA stil te staan bij hun verdriet. En we willen een gebaar maken naar de getroffenen. Natuurlijk is Japan een rijk land, maar de schade en het leed zijn enorm. Het Japanse Rode Kruis heeft ons laten weten heel blij te zijn met deze actie en zij zal het geld goed besteden. Aan noodhulp, aan medische en psychosociale hulp, maar ook aan de inrichting van 70.000 tijdelijke huizen.”

Kaarten voor de benefietavond kosten 5 euro en zijn te bestellen via www.nederlandhelptjapan.nl. Ook is het mogelijk morgen aan de kassa van de ArenA nog kaarten te kopen. Bezoekers van de benefietavond kunnen woensdagavond gratis parkeren in de ArenA.

Concertprogramma
De deuren van de ArenA gaan om 17.00 uur open voor het publiek. Oud-judoka Dennis van der Geest treedt gedurende deze twee uur op als DJ. Om 19.00 uur begint het benefietconcert met een videoboodschap van Prinses Margriet, die voor het Rode Kruis op dit moment in Genève is.

Het programma van het concert is verder als volgt:
– Japans slagwerk van Circle Percussion
– Openingswoord Prinses Margriet (vanuit Genève)
– Opera Zuid, Johanni van Oostrum – Un bel di vedremo, uit Madame Butterfly van Puccini
– Kinderen voor Kinderen en Jamai – Nooit meer Kind
– Opera Zuid, solisten en koor – Zoemkoor, uit Madame Butterfly van Puccini
– Votown Allstars (Jan Smit, Nick en Simon en de 3J’s – Country Roads van John Denver
– Het Nationale Ballet, Maiko Tsutsumi – variatie uit La Bayadère (de Tempeldanseres)
– Xander en Glennis – Afscheid van Volumia
– De Toppers (René Froger, Gerard Joling, Gordon, Jeroen van der Boom) – We are the World

Het nummer van John Denver was het supporterslied van de voetbalclub in Sendai. Het stadion in deze stad is door de aardbeving en tsunami verwoest.

Voetbalwedstrijd
De voetbalwedstrijd Ajax-Shimizu S-Pulse begint om 20.30 uur en wordt voorafgegaan door een minuut stilte. Hierin worden de slachtoffers in Japan herdacht, maar wordt ook stil gestaan bij het drama in Alphen aan de Rijn afgelopen zaterdag.

Het Japanse team, waarin onder anderen oud-Feyenoord speler Shinji Ono, kwam gisteren aan op Schiphol, waar het ontvangen werd door de Japanse ambassadeur. Scheidsrechter van de wedstrijd is Dick Jol, in de pauze van de wedstrijd treedt zanger Wolter Kroes op. De wedstrijd wordt live uitgezonden door Eredivisie Live en in een samenvatting door de NOS om 23.30 uur op Nederland 3, na de Champions League wedstrijden. In dit laatste programma wordt ook de eindstand van de actiedag bekend gemaakt. Ook is de wedstrijd te volgen via www.nederlandhelptjapan.nl.

De selectie van Ajax bestaat uit: Jeroen Verhoeven, Marco Bizot, Jan Vertonghen, Eyong Enoh, Miralem Sulejmani, André Ooijer, Nicolas Lodeiro, Demy de Zeeuw, Oleguer, Dario Cvitanich, Roly Bonevacia, Nicolai Boilesen, Aras Özbil, Lorenzo Ebecilio, Rodney Sneijder, Florian Jozefzoon, Johan Kappelhof, Dico Koppers en Ricardo van Rhijn.

Media
Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op Nederland 1, van 19.00 tot 20.00 uur. Presentatie van dat programma is in handen van Rode Kruis-ambassadeur Humberto Tan en Pieter-Jan Hagens. De hele dag zal in radio- en televisieprogramma’s bij de publieke en commerciële omroepen aandacht worden besteed aan de actie. Ook BVN, de televisiezender van de Wereldomroep, gaat het concert uitzenden. Verder doet de Japanse televisie live verslag van de voetbalwedstrijd.

Initiatiefnemers
De benefietavond is een idee van een aantal betrokken Nederlanders. Zij namen het initiatief om een Japanse topclub tegen een Nederlandse topclub te laten voetballen, als steunbetuiging aan de slachtoffers en om geld in te zamelen voor hulp. Mede initiatiefnemers zijn de gemeentes Amsterdam en Amstelveen, Ajax, de Amsterdam Arena, en het Nederlandse Rode Kruis. Amsterdam en Amstelveen hebben een grote Japanse gemeenschap. Ook zijn hier veel Japanse bedrijven gehuisvest. De actie wordt verder kosteloos ondersteund door de Amsterdam ArenA en Ajax, de stichting Nederland Helpt Japan, evenementenorganisator XSAGA, KLM, Hotel Okura Amsterdam, Ticketpoint en vele anderen. Nauw betrokken bij het initiatief zijn verder de Japanse Ambassade, de Nederlandse Ambassade in Japan en de Japanese Chamber of Commerce in the Netherlands.

De ramp
Op 11 maart werd Japan getroffen door een driedubbele ramp. Na een aardbeving werden grote delen van het land getroffen door een vernietigende tsunami, welke het land tevens in een nucleair drama trok. Bijna 150.000 huizen zijn compleet verwoest of zwaar beschadigd en meer dan 15.000 mensen zijn nog altijd vermist. Meer dan 170.000 evacués verblijven momenteel in opvangcentra, veel van hen waarschijnlijk nog voor lange tijd.

Plaats een reactie