Teddy Bear Hospital in UMCG

Veel kinderen vinden het ziekenhuis met dokters in witte jassen en ingewikkelde onderzoeken eng. Vaak komt dit doordat ze niet weten wat ze te wachten staat. In het Teddy Bear Hospital kunnen kleuters spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis, medische onderzoeken en behandelingen door dokters, om zo de angst voor dokters en ziek-zijn enigszins weg te nemen. Het Teddy Bear Hospital wordt op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 april 2010 georganiseerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij ongeveer 500 kleuters van negen basisscholen hun eigen teddybeer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Hiervoor is een van de patio’s van het UMCG omgebouwd tot een klein ziekenhuis met wachtkamers, spreek- en behandelkamers. Studenten Geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt.

De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een operatie. De (kleuter)doktoren kunnen zelfs hun teddyberen voorzien van een professioneel aangelegde gips-poot.

Naast het doel om de eventuele angsten bij de kinderen weg te nemen, hebben de studenten Geneeskunde die het Teddy Bear Hospital organiseren zelf ook belang bij dit project. Zo kunnen de ruim 150 knuffeldokters hun communicatieve vaardigheden met kinderen trainen. Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen. Ook biedt het project de studenten inzicht in de vakgebieden Kindergeneeskunde en Kinderpsychologie.

Nieuw dit jaar is dat een aantal dove kinderen zullen het Teddy Bear Hospital bezoeken. Enkele Geneeskunde-studenten volgden hiervoor een meerdaagse cursus gebarentaal volgen. Zij kunnen hierbij hun kennis van de gebarentaal in de praktijk brengen en de dove kleuters kunnen een geweldige middag beleven in het UMCG.

Het Teddy Bear Hospital wordt voor de zevende keer in het UMCG georganiseerd door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van studenten Geneeskunde. Het project is naast Groningen ook in andere steden en landen een succes.

Afbeelding: Tom Clare / FreeDigitalPhotos.net

Plaats een reactie