Techniek uit Wii en iPod Touch verder ontwikkeld en toegepast voor pijnbestrijding

Door artsen in het Diakonessenhuis locatie Zeist is een innovatief apparaat voor ruggenmergstimulatie bij patiënten met chronische pijn geïmplanteerd. Ruggenmergstimulatie is een standaardtherapie voor de behandelingvan ernstige chronische arm- en/of beenpijn. Met de neurostimulator krijgt de patiënt op elk moment de juiste stimulatie en pijnbestrijding. De RestoreSensor –neurostimulator maakt gebruik van geavanceerde motion-sensing technologie, bekend van de Wii en IPhone. Deze neurostimulator is de eerste pijnmanagementtechniek die zich automatisch aanpast aan een verandering in de positie van het lichaam of activiteit van de patiënt.

Kwaliteit van leven
Dr. Frank Wille, Anesthesioloog in het Diakonessenhuis: “In het Diakonessenhuis vinden wij het erg belangrijk om continu te investeren in innovaties en verbeteringen die onze patiënten ten goede komen. De RestoreSensor is daar een goed voorbeeld van. Deze neurostimulator zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven van onze patiënten omhoog gaat. Doordat het apparaatje houdingsgestuurd werkt, wordt de stimulatie aangepast aan de beweging van de patiënt. Dit helpt de pijn te beheersen en verhoogt het gebruiksgemak.”

RestoreSensor
Het nieuwe apparaat ‘leest’ de houding van de patiënt met behulp van een ingebouwde sensor. Daardoor zorgt de neurostimulator automatisch voor een aanpassing van de stimulatie aan de houding van de patiënt. De RestoreSensor neurostimulator van producent Medtronic is revolutionair, omdat het ’s werelds eerste pijnmanagementtechniek is die zich automatisch aanpast aan een verandering in de positie van het lichaam of activiteit van de patiënt. Daardoor krijgt de patiënt op elk moment de juiste stimulatie en pijnbestrijding.

Ruggenmergstimulatie
Bij ruggenmergstimulatie wordt een geleidingsdraad in de buurt van het ruggenmerg geïmplanteerd. Deze draad wordt aangesloten op een onderhuids geïmplanteerde neurostimulator, een soort pacemaker. Het systeem geeft elektrische pulsjes af die ervoor zorgen dat de normale pijnprikkel op ruggenmergniveau geblokkeerd wordt, waardoor de prikkel de hersenen niet bereikt. De patiënt ervaart hierdoor geen pijn meer, maar een lichte tinteling – ‘stimulatie’ – in het gebied van de pijn. Het effect van ruggenmergstimulatie op de pijn en kwaliteit van leven is wetenschappelijk aangetoond in gerandomiseerde, gecontroleerde studies.

Bij conventionele systemen voor ruggenmergstimulatie geeft meer dan 70% van de patiënten aan last te hebben van houdingsafhankelijkheid. Dat wil zeggen dat de stimulatie niet comfortabel is bij het veranderen van houding. De verklaring hiervoor is dat het ruggenmerg ‘zwemt’ in een met vloeistof gevulde ruimte: het hersenvocht. Wanneer de patiënt van houding verandert, verandert de afstand van het ruggenmerg tot de geleidingsdraad. Hierdoor wordt de stimulatie meer of minder intensief. Met een conventioneel systeem ervaart de patiënt in deze situaties ongemak en moet hij of zij de stimulatie aanpassen met een afstandbediening.

Plaats een reactie