Techniek onthult vaatziekten en kleuren Mona Lisa

De techniek die geheimen over de Mona Lisa heeft onthuld, kan ook worden gebruikt om afwijkingen in de wand van onze bloedvaten op te sporen. Hoe de relatie tussen het werk van Leonardo da Vinci en gezondheid precies zit, wordt 10 februari 2012 uitgelegd tijdens een symposium in Amsterdam. David Maresca, onderzoeker van het Erasmus MC en James Muller, Nobelprijswinnaar voor de vrede 1985, houden dan lezingen over de bijzondere techniek ‘lichtspectroscopie’.

David Maresca heeft stage gelopen in het Louvre en met behulp van lichtspectroscopie bepaald met welke verf de achtergrond van de Mona Lisa geschilderd is. Ook heeft hij berekend welke kleur het olieverfschilderij had toen hij net geschilderd was. Veel details zijn daarbij naar voren gekomen die nu nagenoeg onzichtbaar zijn.

De technieken die bij het onderzoek van de Mona Lisa zijn gebruikt, worden nu ook toegepast om aandoeningen in de bloedvatwand te ontdekken. Speciaal licht laat zien waar gevaarlijke plekken zitten. Muller: ‘Dat zijn plekken waar vet wordt bedekt door een dun vliesje. Als het vliesje breekt, komt het vet vrij en kan bijvoorbeeld een hartinfarct ontstaan.’

Lustrum ICIN

Maresca werkt op de afdeling Biomedische Technologie van het Erasmus MC. Daar wordt onder andere apparatuur ontwikkeld om hart- en vaatziekten te onderzoeken. De licht spectroscopie catheter van Muller is een samenwerking tussen InfraReDx en deze afdeling. Maresca is tevens promovendus binnen een project van het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (KNAW-ICIN). Maresca en Muller houden hun lezingen tijdens een symposium ‘Een warm hart’ dat wordt gehouden ter ere van het 40-jarige bestaan van het ICIN.

Plaats een reactie