Te weinig kennis over palliatieve zorg

“Iedere verpleegkundige en verzorgende zou in staat moeten zijn patiënten in hun laatste levensfase goed te begeleiden,” zegt Thirza Olden, voorzitter van V&VN Palliatieve Verpleegkunde. Nu beschikken veel verpleegkundigen en verzorgenden niet over de juiste competenties, blijkt uit talloze signalen van de beroepsgroep zelf. V&VN pleit ervoor dat de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden veel meer aandacht besteden aan de palliatieve zorg. De beroepsvereniging wil dat dit een vast onderdeel van het studieprogramma wordt.

Verpleegkundige Thirza Olden trekt aan de bel in Spits van 18 mei 2011. “Wanneer zorgverleners patiënten in hun laatste levensfase niet goed kunnen verzorgen, veroorzaakt dat aan het einde van het leven onnodig leed, zoals onrust, pijn of benauwdheid. Ook de naasten en zorgprofessionals zelf, die zich zeer emotioneel geraakt voelen als deze zorg niet goed verloopt, lijden hieronder.”

Zorgverleners hebben volgens V&VN meer kennis nodig op het gebied van psychosociale ondersteuning, spiritualiteit, zingeving en symptoombestrijding, zoals de juiste pijnbestrijding.

Het komende V&VN Magazine staat in het teken van palliatieve zorg en verschijnt begin juni 2011.

Plaats een reactie