Te strikte controle van hyperglycemie op IC vergroot overlijdenskans

Bloed bevat normaal gesproken tussen de 3,3 en 7,8 millimol glucose per liter. Te grote hoeveelheden (hyperglycemie) kunnen schadelijk zijn en worden geassocieerd met diabetes mellitus (suikerziekte). Patiënten op de intensive care (ic) krijgen ook vaak hyperglycemie als acute reactie op lichamelijke stress.

Ernstige hyperglycemie vertraagt de genezing van wonden en zorgt voor problemen met de afweer. Op de ic moeten deze suikerexplosies in het bloed dus in de gaten gehouden worden. Vóór 2001 werd er op de ic pas ingegrepen bij een zeer ernstige hyperglycemie (meer dan 12,0 millimol per liter).

De laatste jaren is het juist gebruikelijk vroeg in te grijpen. Sarah Siegelaar ontdekte dat een té strikte controle van hyperglycemie de kans op overlijden doet toenemen.

De kans op overleven lijkt het hoogst bij ic-patiënten met een iets te hoge bloedsuikerspiegel. Verlaging naar normale waarden is schadelijk. Dit geldt ook als de ic-patiënt suikerziekte heeft. Een glucosewaarde onder de 3,3 millimol per liter kan leiden tot een hypoglycemie (te weinig suiker in het bloed). Organen hebben die suiker nodig. Regulatie kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerwaarde ineens té laag wordt.

Promotiegegevens
Promovendus: Mw. S.E. Siegelaar
Faculteit: Geneeskunde
Proefschrift: What goes up must come down. Glucose variability and glucose control in diabetes and critical illness
Promotor: dhr. prof. dr. J.B.L. Hoekstra
Datum: Vrijdag 17 juni 2011, 10:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie