Tankauto met gif explodeert: meer dan 100 gewonden

Op zaterdag 27 november wordt bij het Calamiteitenhospitaal in Utrecht een unieke rampenoefening gehouden. Hierbij wordt de opvang gesimuleerd van 100 slachtoffers waarvan een aantal met een onbekende giftige stof besmet is. Niet eerder werd er hier op deze schaal geoefend.

Fictieve kettingbotsing
Op zaterdagochtend 27 november rijden er in de mist tientallen auto’s op elkaar. Een tankwagen met vloeistof kantelt en er lekt vloeistof. Een aantal auto’s vliegt in brand en een explosie is het gevolg. Er zijn veel slachtoffers met mogelijk een aantal doden. Onder de gewonden zijn mensen met brandwonden, diverse zwaargewonden en een aantal dat is besmet met de onbekende giftige stof. Meer dan 100 gewonden worden opgevangen en behandeld in het Calamiteitenhospitaal.

Calamiteitenhospitaal oefent onstmetten
De oefening start met het binnenbrengen van de eerste slachtoffers. Deze worden vakkundig nagespeeld door Lotus-vrijwilligers waardoor de oefening een hoog realistisch gehalte krijgt. De oefening wordt georganiseerd om de inzet van het Calamiteitenhospitaal te testen bij een ramp van grote omvang én met chemisch besmette slachtoffers. Hierbij worden het ontsmetten in een gloednieuwe decontaminatietent, de triage, behandeling en overplaatsing van slachtoffers geoefend. Voor decontaminatie is mede gekozen omdat dit centraal staat in het CBRN-themajaar van het Veiligheidsberaad in 2011.

Het Calamiteitenhospitaal is het samenwerkingsverband tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en het Centraal Militair Hospitaal van het Ministerie van Defensie. Het Calamiteitenhospitaal is voorbereid op de onmiddellijke opvang van burgers en militairen. Het gaat daarbij om tijdelijke opvang van slachtoffers die de capaciteit van reguliere ziekenhuizen te boven gaat. Het hospitaal kan maximaal 300 slachtoffers opvangen en beslaat 8000m2.

Plaats een reactie