Tandrestauratie preciezer uitgevoerd dankzij computermodel van gebit patiënt

In de laatste tien jaar zijn veel handmatige procedures in de restauratieve tandheelkunde vervangen door de computer. De hapafdruk van de tandarts bijvoorbeeld wordt steeds meer vervangen door een optische afdruk met een scanner. Deze nieuwe techniek vraagt om een zorgvuldige validatie.

Simon Vlaar ontwikkelde een meetmethode om de nauwkeurigheid van de scanner vast te stellen. De meetmethode werd gebruikt als blauwdruk voor een internationale standaard op dit gebied. Door kauwbewegingen van de patiënt met de computer te simuleren konden vroegtijdige storingscontacten van de tandrestauratie (bijvoorbeeld de vulling) met de tegenoverliggende tanden worden voorkomen.

Dit gebeurde door een virtuele articulator (een toestel dat de bewegingen van het kaakgewricht nabootst) in te stellen met de kaakgegevens van de patiënt. Het vooronderzoek naar implantaten met de computer en de plaatsing met behulp van een boormal, resulteerde in een hogere precisie en een betere positionering van de restauratie.

Promotie
Promovendus: Dhr. S.T. Vlaar
Faculteit: Tandheelkunde
Proefschrift: Validation Procedures in Computerized Dentistry
Promotor: dhr. prof. dr. ir. J.M. van der Zel
Datum: Woensdag 15 februari 2012, 14:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie