Tandartsen verzamelen record aan gouden kronen voor Rode Kruis

Nederlandse tandartsen hebben in 2011 een bedrag van 250.771 Euro aan gouden kronen verzameld voor het Nederlandse Rode Kruis. De opbrengst van 2011 is een recordbedrag; Een jaar eerder was dit bedrag nog 202.996 Euro, wat destijds ook een record was. Het Rode Kruis en Dentsply (wereldmarktleider in dentaalproducten) roepen tandartsen al 20 jaar op om gebruikte gouden kronen in te zamelen voor hulpprojecten. De opbrengst van de actie wordt besteed aan HIV/Aids projecten van het Rode Kruis.

Oproep aan tandartsen
Gebruikt edelmetaal van tandartsen levert in kleine hoeveelheden weinig op, maar in grote getale is het wel van waarde. In 1989, het eerste jaar van de kronenactie, was de opbrengst F. 79.730 (36.180 Euro). Door de jaren heen is het aantal deelnemende tandartsen gegroeid en zijn de opbrengsten gestegen. Door de opkomst van nieuwe materialen voor kronen neemt het aandeel edelmetaal kronen af. Het Rode Kruis en Dentsply Benelux zetten zich daarom samen in voor een verdere stijging van het aantal deelnemende tandartsen en particulieren. Door de hoge goudprijs ziet de nabije toekomst van deze actie er in ieder geval rooskleurig uit.

Duurzame samenwerking
Dentsply Benelux ondersteunt de hulpverlening van het Rode Kruis door het kostbare raffinageproces van het oude goud belangeloos te verzorgen. Cees Breederveld, Algemeen Directeur van het Nederlandse Rode Kruis: ‘Raffinage vormt een essentiële schakel in de kronenactie. Het Rode Kruis hoopt dan ook dat de samenwerking met Dentsply Benelux, sinds jaren één van onze corporate partners, nog lang zal blijven bestaan.”

HIV/Aids projecten Rode Kruis
De opbrengst van de kronenactie wordt besteed aan HIV/Aids projecten van het Rode Kruis. HIV/Aids veroorzaakt jaarlijks wereldwijd 2 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar. Bovendien ontwricht de ziekte met name op het Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse continent hele samenlevingen. Het Rode Kruis biedt hulp met projecten gericht op het zo veel mogelijk voorkomen van verdere verspreiding van het virus en het reduceren van de impact van Aids op de samenleving.

Plaats een reactie