Tandartsen moeten direct bekend maken wat hun prijzen zijn voor volgend jaar. Dat zegt de NPCF in reactie op het onderzoek van de NOS waaruit blijkt dat maar 36 van de 11.000 tandartsen hun prijzen bekend heeft gemaakt. Per 1 januari 2012 mogen tandartsen zelf de prijs voor hun behandelingen bepalen.
“Patiënten hebben deze prijzen nodig om een goede aanvullende verzekering te kunnen kiezen. Als je niet weet wat je moet betalen, kun je ook niet bepalen of je een verzekering nodig hebt en welke dan,” zegt Wilna Wind, directeur van de NPCF.
“Verzekeraars vergoeden soms tot een maximumbedrag of een bepaald percentage. Als je dan de prijzen van de behandelingen door jouw tandarts nog niet kent, is het moeilijk een afweging te maken voor het soort aanvullende verzekering.” Wind: “Ik snap die geheimzinnigheid over de prijzen ook niet: als tandartsen bij monde van de NMT laten weten dat de prijzen niet erg zullen stijgen, zet ze dan gewoon op een website.”
Dat de prijzen van behandelingen volgend jaar erg uiteen kunnen lopen, zoals ook blijkt uit het NOS onderzoek, vindt de NPCF geen goed voorteken. “Het bevestigt de angst die bij veel mensen leeft. Wij hebben zelf ook aanwijzingen gekregen dat de prijzen voor behandelingen tijdens avond- en weekenddiensten sterk uiteen zullen lopen. Wij starten daarom in januari met een meldactie om de ervaringen van patiënten met de nieuwe prijzen te monitoren.”
Keuze-informatie ontbreekt
‘Het wordt beter kiezen voor uw tanden’, is de slogan van de tandartsorganisatie NMT. “Maar er valt nu eigenlijk niets te kiezen voor patiënten. Je kunt geen prijzen vergelijken, je kunt geen kwaliteit vergelijken. Waarop moet je dan kiezen? Op de blauwe ogen van je eigen tandarts?”
Pas in de loop van volgend jaar is het mogelijk om online na te gaan hoe een tandarts op kwaliteitsaspecten zoals hygiëne, het aantal patiënten met cariës (gaatjes) en de levensduur van kronen scoort. Patiënten hebben deze informatie nodig om hun keuze voor een tandarts te kunnen baseren op de beste prijs-kwaliteitverhouding.
“Zoals eerder aangegeven komen de vrije prijzen wat ons betreft eigenlijk dus te vroeg”, aldus Wilna Wind. “Pas als je als patiënt echt kunt kiezen op prijs en kwaliteit gaat het systeem werken en ervaren tandartsen een prikkel tot verbetering van hun dienstverlening en het hanteren van een scherpe prijs.”