Tandarts kan helpen bij ademnood tijdens de slaap

0
789

Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van patiënten met slaapapneu en bij snurkers. De tandheelkundige behandeling bestaat uit een mandibulair repositie apparaat (MRA). Een MRA biedt vele voordelen in vergelijking met andere therapiemogelijkheden omdat het goedkoop, niet-ingrijpend, simpel te fabriceren en reversibel is.

Patiënten met slaapapneu klagen vaak over overmatige slaperigheid overdag, vermoeidheid overdag en het niet-uitgerust wakker worden als gevolg van de verstoorde slaapconditie. Daarnaast is snurken een veel voorkomende klacht. Slaapapneu wordt bovendien geassocieerd met een verhoogde bloeddruk, hartinfarcten en herseninfarcten.

Deze groep patiënten heeft bovendien een verhoogd risico op verkeersongelukken, omdat men tijdens het besturen van een motorvoertuig in slaap kan vallen. Onbehandelde slaapapneu kan dus ernstige medische en maatschappelijke gevolgen hebben.

Het is daarom van belang dat slaapapneu op tijd effectief wordt behandeld. Continue positieve luchtdruk behandeling (CPAP) wordt internationaal beschouwd als de gouden standaardbehandeling van patiënten met slaapapneu. Deze behandeling wordt echter vaak niet geaccepteerd door slaapapneu patiënten.

Ghizlane Aarab laat zien dat een mandibulair repositie apparaat (MRA) even effectief is als CPAP bij de behandeling van milde en matige vormen van slaapapneu. Bovendien werd een MRA-behandeling beter geaccepteerd door patiënten dan een CPAP-behandeling.

Promotiegegevens
Promovendus: Mw. G. Aarab
Faculteit: Tandheelkunde
Proefschrift: Mandibular Advancement Device Therapy in Obstructive Sleep Apnea
Promotor: dhr. prof. dr. ir. M. Naeije en dhr. prof. dr. F. Lobbezoo
Datum: Woensdag 5 oktober 2011, 13:00 uur
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, 1012 WN Amsterdam