Talenten Management Bank voor zorgpersoneel

Vier Brabantse topklinische ziekenhuizen zijn samen een talentenbank aan het vormen voor personeel: de Talenten Management Bank. Met dit initiatief spelen de ziekenhuizen in op de krapte op de arbeidsmarkt zoals op het gebied van management en staffuncties en gespecialiseerd verpleegkundigen.

De Talenten Management Bank biedt medewerkers de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen door ook in andere ziekenhuizen te werken waardoor ze voor de betrokken organisaties behouden blijven. Deze unieke samenwerking gaat hiermee forse kostenbesparingen behalen door reductie van extern ingehuurd (interim) personeel.

De talentenbank wordt gevormd door het Amphia ziekenhuis in Breda/Oosterhout, Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Máxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven.

Hoe werkt het?
De talentenbank is een door de deelnemende ziekenhuizen zelf ontwikkelde marktplaats voor vraag en aanbod van medewerkers. Deze virtuele organisatie bestaat uit de volgende drie niveaus:

1. Eigen instelling
Het eerste niveau van de talentenbank is de individuele deelnemende zorgorganisatie zelf. Hierbinnen worden vragen naar personeel binnen de eigen instelling tijdelijk dan wel voor een langere periode ingevuld.

2. Marktplaats
Het tweede niveau is de virtuele plaats waar vraag en aanbod van de deelnemende ziekenhuizen samenkomen: de interne arbeidsmarkten zijn hier namelijk aan elkaar verbonden. Na verwachting zal ruim 60% van de vragen voor interim/ tijdelijk personeel tussen ziekenhuizen hierin opgelost kunnen worden: een besparing van honderdduizenden euro’s per deelnemend ziekenhuis.

3. Voorkeursleveranciers
Pas als het echt niet lukt om een vacature te vervullen met mensen uit de talentenbank zal worden uitgeweken naar externe opties. Het bijzondere van het concept is dat alle ZZP-ers en leveranciers zich kunnen aansluiten en dat door het grote volume van de de Talenten Management Bank inkoopvoordeel behaald wordt.

De talentenbank wordt momenteel operationeel gemaakt en gaat behalve zorgpersoneel voorzien in medewerkers voor staffuncties en lijn- en projectmanagementfuncties. Vanaf januari kunnen ook andere ziekenhuizen bij het initiatief aansluiten.

Plaats een reactie