Tailleomtrek voorspelt kans op overlijden aan hartziekte ouderen

De tailleomtrek blijkt een goede voorspeller van de risico’s die ouderen lopen om te sterven aan hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van één van de 40 onderzoeken, die donderdag 29 septemebr 2011 op de zogeheten SOR markt (Strategisch Onderzoek RIVM) zijn gepresenteerd.

Ouderen met een buikomtrek van 123 cm (mannen) of 105 cm (vrouwen) hebben twee keer zoveel kans te overlijden aan hart en vaatziekten dan ouderen met een gemiddelde tailleomtrek. Het onderzoek over de associaties tussen de tailleomtrek / BMI en specifieke sterfte bij 65-75 jarigen is gehouden onder meer dan 58.000 ouderen. De resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt in klinische richtlijnen voor de behandeling van obesitas. Naast de tailleomtrek blijft ook de body mass index van belang om bij ouderen het risico te bepalen.

Uit het onderzoek blijkt dat ook ouderen met ondergewicht (BMI<20 kg/m2) twee keer zoveel kans lopen om vroegtijdig te overlijden. Naast de directe klinische relevantie, zullen de resultaten van het project dus bijdragen aan een betere kwaliteit van berekeningen met het Chronische Ziekten Model. SOR
Naast onderzoek in opdracht initieert het RIVM zelf ook onderzoek. Het gaat om een onderzoeksbudget van ongeveer 12 miljoen euro per jaar. Met SOR wordt de benodigde expertise en kwaliteit in het RIVM opgebouwd door te anticiperen op relevante ontwikkelingen op de middellange en de lange termijn. Het programma SOR heeft een vierjaarlijkse programmering. Het programma 2007-2010 is eind 2010 grotendeels afgerond.

Auteur: Harald Wychgel

Plaats een reactie