Taboe op borstkanker doorbreken bij allochtone vrouwen

De opkomst bij het bevolkingsonderzoek borstkanker onder allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam en omgeving is van oudsher laag en daalt. Het taboe op borstkanker en een gebrek aan kennis over deze ziekte zijn belangrijke oorzaken. Verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen om hier iets aan te doen: project Sarah.

Mevrouw Aboutaleb-Erahoutan is ambassadrice van project Sarah en gaf op vrijdag 27 maart 2015 het officiële startsein tijdens een symposium over het project bij het Havenziekenhuis. Zij liet symbolisch een aantal Sarah-ballonnen op boven de stad, waarmee de uitrol van project Sarah kan beginnen.

project Sarah
In een wijkgerichte pilot-aanpak met gezondheidsvoorlichters en voorlichtingsbijeenkomsten wil project Sarah de kennis over borstkanker(screening) verbeteren. De voorlichters hebben verschillende culturele achtergronden en veel kennis van de doelgroepen.

Project Sarah richt zich vooral op allochtone en laaggeletterde vrouwen en vrouwen met een lage sociaal economische status. Ook het afstemmen van informatie op de beleving van borstkanker in andere culturen maakt deel uit van het project.

Begin april 2015 start project Sarah in tien Rotterdamse wijken. Bij een geslaagde pilot zal deze communicatie aanpak vanaf 2016 in alle Rotterdamse wijken worden toegepast.

Initiators van project Sarah zijn het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis en Bevolkingsonderzoek Zuid-West.

Plaats een reactie