Systeem van Actieve Donorregistratie hard nodig

De Nederlandse Hartstichting is blij met de oproep van de Stichting 2 miljoen Handtekeningen aan minister Klink van Volksgezondheid om werk te maken van Actieve Donorregistratie. ‘Zorg dat iedereen donor is, tenzij iemand aangeeft dat niet te willen. En zet dit systeem om in concrete wetgeving. Alleen zo kunnen we het tekort aan donorregistraties aanpakken’, aldus Hans Stam, directeur van de Hartstichting.

De oproep van de Hartstichting volgt op het nieuws dat het aantal nieuwe donorregistraties in 2009 is gedaald, ondanks de landelijke campagne ‘Nederland zegt Ja’. Deze richt zich op 7 miljoen niet- geregistreerden en leverde tot nu toe 30.000 nieuwe registraties op. Stam: “Wij zijn natuurlijk blij met de mensen die ‘Ja’ hebben gezegd en donor zijn geworden. Maar een echte doorbraak geeft het niet. Daar is meer voor nodig. Alleen een systeem van Actieve Donorregistratie kan het tekort aan donororganen oplossen.”

De wachtlijsten voor orgaantransplantaties zijn vorig jaar nauwelijks korter geworden. Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag. Op 1 januari dit jaar stonden 1289 mensen op een wachtlijst, een jaar eerder waren dat er 1316. Jaarlijks sterven er bijna 200 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan.

1 gedachte over “Systeem van Actieve Donorregistratie hard nodig”

Plaats een reactie