Symposium voor MS-patiënten in Best

Donderdag 29 september 2011 vindt een symposium plaats voor patiënten met Multiple Sclerose (kortweg MS) en hun partners in brasserie ’t Boshuys in Best. Een arts en een verpleegkundige spreken onder meer over de toekomst van MS-behandelingen.

Verder is er ruimte voor discussie met de gasten aan de hand van stellingen en sketches. MS-patiënten en familie kunnen zich aanmelden voor dit symposium door een mail te sturen naar infoneu@catharinaziekenhuis.nl onder vermelding van ‘ochtendprogramma’ of te bellen met 040-2397050. Aan deelname aan het symposium zijn geen kosten verbonden.

Het symposium wordt gehouden in verband met de feestelijke start van het Regionaal MS Centrum Oost Brabant. Vier regionale ziekenhuizen werken in dit expertisecentrum samen en delen hun kennis en ervaring op het gebied van MS. Het gaat om het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, het ziekenhuis Bernhoven in Veghel/Oss, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. In plaats van centralisatie van zorg, met lange reistijden, weinig flexibiliteit en geen kennis van de lokale zorgsituatie – wordt in de vier ziekenhuizen optimale zorg geboden in de directe omgeving van de MS-patiënt.

Zorgbehoefte
Multiple Sclerose is een vooralsnog niet te genezen ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het is de meest voorkomende invaliderende aandoening bij jongvolwassenen. In Oost Brabant wonen naar schatting 1000 MS-patiënten. Kenmerkend is dat het ziekteproces zich moeilijk laat voorspellen. Zonder aanwijsbare aanleiding kan een patiënt in korte tijd hard achteruit gaan. Naarmate de ziekte langer duurt, kan de patiënt minder mobiel worden en neemt de zorgbehoefte vaak toe.

Het MS-centrum is een initiatief van de neurologen Michel Bos (St. Anna Ziekenhuis), Mariëlle Bartolomeus (Bernhoven), Gerald Hengstman (Catharina Ziekenhuis) en Maaike Bos (Elkerliek).

Plaats een reactie