Symposium rond frailty, kwetsbaarheid in de zorg

Leeftijd zegt lang niet alles over gezondheidsrisico’s. Het begrip kwetsbaarheid blijkt beter hanteerbaar, maar over de definitie daarvan bestaat geen consensus. Frailty heeft fysieke, sociale en psychische dimensies en deze staan centraal tijdens het symposium met wetenschappers en deskundigen op 26 mei. Het symposium wordt georganiseerd door Tranzo, het wetenschappelijk instituut van de UvT voor zorg en welzijn.

Het begrip frailty zal worden uiteengezet door Dorly Deeg, hoogleraar epidemiologie van de veroudering aan het VUmc en prof. dr. Ruud Kempen, hoogleraar Sociale Gerontologie van de Universiteit van Maastricht. Daarna behandelen twee anders sprekers de praktische bruikbaarheid: Erik van Rossom, onder andere Lector Zorginnovaties voor kwetsbare ouderen en Jan de Lepelaire, hoogleraar aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde te Leuven. De praktische bruikbaarheid staat ook centraal in de paneldiscussie, waaraan deskundigen deelnemen van GGZ, GGD en Welzijn.

Promotie
Na afloop van de discussie vindt de promotie plaats van voormalig UvT onderzoeker Robbert Gobbens (nu werkzaam als docent aan de Hogeschool Rotterdam) die een veelomvattende definitie ontwikkelde voor kwetsbaarheid en een instrument om kwetsbare ouderen te identificeren.

Plaats een reactie