Symposium over leefstijlinterventie bij chronisch zieken

Het Maastricht UMC+ is door ZonMw uitverkoren om uit te groeien tot een van de nationale academische centra voor sport, bewegen en gezondheid. In het kader daarvan is er donderdag 8 juli aanstaande een symposium over leefstijlinterventie bij chronisch zieken.

Het symposium is niet alleen bedoeld voor medici en paramedici, maar ook voor beleidsmakers, zorgverzekeraars, wetenschappers en industriële partners.

Het programma is samengesteld door prof. dr. Annemie Schols van NUTRIM, een van de onderzoeksinstellingen van het Maastricht UMC+. Er komen prominente sprekers uit binnen- en buitenland aan het woord over thema’s als de gevolgen van (verkeerde) voeding en (te weinig) bewegen op de progressie van chronische ziekten, het patiëntperspectief, zorg op maat, kosten-effectiviteit van leefstijlinterventies van chronisch zieken etcetera. Het symposium zal worden afgesloten met een promotieplechtigheid. Carel van Wetering, verbonden aan het Maxima Medisch Centrum, hoopt op 8 juli te promoveren op een onderzoek naar de kosteneffectiviteit van een op maat gesneden leefstijlinterventieprogramma voor COPD-patiënten.

Speerpunt
Eind 2008 is het Maastricht UMC+ door ZonMw gekozen tot een van de nationale academische centra voor sport, bewegen en gezondheid. Het speerpunt van onderzoek en onderwijs van het MUMC+ ligt in het integreren van fysieke activiteit en voeding in een op maat gesneden gezonde leefstijl. Dat alles ter voorkoming respectievelijk behandeling van chronische ziekten als zwaarlijvigheid, suikerziekte, COPD, hartfalen, nierfalen en aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Hiertoe is MUMC MOVE opgezet, een multidisciplinair netwerk van partners binnen en buiten Maastricht, die elkaar aanvullen. MOVE staat voor bewegen, aangezien fysieke activiteit een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl. Bovendien willen de initiatiefnemers van MUMC MOVE beweging brengen in onderzoek en implementatie door het verbinden van de verschillende expertisecentra in een netwerkstructuur. Er lopen al tal van projecten onder de noemer MUMC MOVE, zoals ‘Sprinten met je prothese’, vroegtijdige detectie van valrisico, topsportgeneeskunde bij chronisch zieken etc.

Op de dag van het symposium, 8 juli, zal ook de website MUMC MOVE gelanceerd worden. Meer informatie over het symposium is te vinden op de site: www.mintonline.org. U kunt ook meer informatie opvragen via MINT-info@mintonline.org

Het symposium MUMC MOVE vindt plaats in kasteel Vaeshartelt, Weert 9, Maastricht. Aanvang 9.30 uur. De media zijn van harte welkom om het symposium bij te wonen. Wel graag even aanmelden bij de stafdienst Communicatie van het Maastricht UMC+ (043-3877113). De promotieplechtigheid van Carel van Wetering vindt plaats in de aula van de Universiteit Maastricht aan de Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht.

Plaats een reactie