Symposium over late gevolgen van kinderkanker

Op zaterdag 10 april houdt de Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ een voorjaarssymposium over LATER: de mogelijke late gevolgen van kinderkanker en het hoe en waarom van langetermijncontroles.

Voor wie?
Het symposium is bedoeld voor ouders, verzorgers, ex-patiënten, grootouders en belangstellenden, zoals familie, vrienden, leerkrachten, artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en psychologen die meer willen weten over de gevolgen van kinderkanker op lange termijn. Voor kinderen en jongeren organiseren we aparte activiteiten.

Late effecten van kanker bij kinderen
Kinderen met kanker hebben een goede overlevingskans, maar de behandeling kan blijvende gevolgen hebben. Ongeveer driekwart van de genezen kinderen krijgt ooit te maken met gezondheids- en/of psychosociale problemen (‘late effecten’). Omdat eventuele schadelijke gevolgen ook pas jaren later kunnen ontstaan of duidelijk worden, is het belangrijk dat kinderen ook na de bekende vijf jaar onder controle blijven. Door de kinderen levenslang te volgen, kunnen problemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Met de langetermijncontroles willen artsen en onderzoekers ook meer te weten komen over het ontstaan van de gevolgen, om zo behandelingen in de toekomst te verbeteren en de late effecten voor kinderen die nu ziek zijn te verminderen.

Sprekers
* Anne de Wit, één van de oudste survivors van Nederland, kijkt na veertig jaar behandeling naar de verschillen tussen toen en nu.
* Kinderarts/oncoloog Liedeke Postma vertelt welke late effecten van kinderkanker kunnen voorkomen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
* Kinderarts Leontien Kremer licht het belang van optimale zorg voor overlevenden van kinderkanker toe.
* Psycholoogonderzoeker Martha Grootenhuis spreekt over de psychosociale gevolgen die kinderen, ouders, broers en zussen kunnen ondervinden.
* Marije Smits vertelt hoe zij na een beenamputatie topsporter op de Paralympische Spelen werd.

Waar en wanneer?
Datum: Zaterdag 10 april
Tijd: 13:30-17:00 uur, inloop vanaf 13:00 uur
Locatie: Antropia Cultuur- en Congrescentrum, Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen (tegenover het NS station).
Er is voldoende parkeergelegenheid.
Deelname: Opgeven kan via bureau@vokk.nl of bel (030) 24 22 944 (Vermeld naam, adres, e-mail en leeftijd)

Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker
De Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ (VOKK) heeft als doel het ondersteunen en begeleiden van gezinnen met een kind met kanker tijdens en na ziekte en behandeling. Zij doet dat door het organiseren van persoonlijke contacten, door voorlichting en door het behartigen van de belangen van kinderen en ouders.

1 gedachte over “Symposium over late gevolgen van kinderkanker”

  1. Om privacy redenen gebruik ik een andere naam. Ik ben 62 jaar . Op mijn 11 jaar kreeg ik de ziekte van Hodgkin. Behandeld met velbe en bestraling in het AZL. De ziekte is nog 6 keer terug gekomen. In 1982 de laatste behandeling MOB kuur. Daarna in remissie. In 1992 kreeg ik blaaskanker, prostaatkanker en kanker aan de urethra. Bricker-stoma volgde. In 2004 een tia. Cardiologisch onderzoek. Atriumfibrileren. In 2007 openhartoperatie, vervanging aortaklep, ablatie, twee bypasses, pacemaker. Sinds 1994 vele malen opgenomen geweest ivm ileus. Jammer dat ik buiten het onderzoek val. Had graag hieraan meegedaan. Ik heb wel wat te vertellen over de verschillen toen en nu en hoe de bijwerkingen van de behandelingen je leven steeds meer beperkt in de verschillende levensgebieden Met vriendelijke groet. Pier

    Beantwoorden

Plaats een reactie