Symposium Coeliakie toont nieuwe richtlijnen voor diagnose

0
639

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) organiseren op 29 september 2011 een symposium over coeliakie. Aanleiding voor dit symposium zijn nieuwe Europese richtlijnen voor de diagnose van coeliakie bij kinderen.

Betere diagnose
Kinderarts dr. Luisa Mearin van het LUMC was nauw betrokken bij deze nieuwe richtlijnen. Dr. Luisa Mearin: “De nieuwe richtlijnen zijn minder belastend voor een aantal van de zieke kinderen en voor de ouders. We hopen dat deze richtlijnen leiden tot betere kwaliteit van de zorg voor kinderen met coeliakie.”

Minder leed
De reden voor de vernieuwing van de richtlijnen is dat de laatste jaren nieuwe inzichten zijn opgedaan over coeliakie. Zo zijn de coeliakie antilichamen die in bloed getest worden gevoeliger geworden en werd de samenhang van coeliakie met bepaalde genen steeds sterker. Ook ging men twijfelen aan de status van de dunne darmbiopten als gouden standaard voor de diagnose. Bij kinderen met symptomen van coeliakie, met genen geassocieerd met deze ziekte en met coeliakiespecifieke antilichamen in ten minste tien maal de normale hoeveelheden, hoeft diagnostiek niet noodzakelijk meer gepaard te gaan met het nemen van dunne darmbiopten. “We praten dan waarschijnlijk over één op de vijf kinderen met coeliakie. Voor hen is dat prettig omdat dit voor hen minder leed betekent en omdat de arts sneller kan overgaan tot een effectieve behandeling met een glutenvrij dieet. Als de klachten niet eenduidig zijn, blijft het nemen van dunne darmbiopten nog wel nodig.”, aldus Mearin.

Kostenbesparend
Bianca Rootsaert, directeur van de NCV benadrukt dat de nieuwe richtlijnen een belangrijk instrument zijn bij het opsporen van coeliakie. “Coeliakie is de meest onbekende volksziekte van Nederland. Gezien het verloop van de ziekte is het belangrijk om deze vroegtijdig en dus vooral bij kinderen op te sporen.” De nieuwe richtlijnen hebben verder als bijkomend voordeel dat er minder darmbiopten gedaan worden. De diagnose kan met minder kosten gesteld worden.