Symposium: Aan nachtmerries valt iets te doen

Op zaterdag 10 november 2012 komen drie experts de nieuwste inzichten uit de doeken doen over behandelingen van nachtmerries waarvan de effectiviteit is bewezen. Voor wie er mee kampt en voor hun zorgverleners is er veel bruikbare kennis te vinden op deze middag. Het symposium vindt plaats in het Planetarium in Amsterdam Zuid-Oost; de organisatie is in handen van Vereniging voor de Studie van Dromen droom (VSD).

Onzichtbare problematiek
Volgens onderzoek hebben twee miljoen landgenoten regelmatig last van nachtmerries (meer dan eens per maand) en zo’n 250.000 van hen worden er enkele keren per week door getergd. Je schrikt eerst vol alarm wakker uit je slaap, waarna je onuitgerust aan je dag begint. De rest van de dag zijn akelige herinneringen een verborgen privé-ondertiteling bij wat je doet.

Voor zo’n 1 op de twintig Nederlanders is dit meer malen per week de repeterende breuk die hun kwaliteit van leven uitholt. In de psychiatrie heeft een meerderheid van de cliënten er vaak last van. Slaap vermijden is uitstel van executie; een uit-knop is er niet bij geleverd.

In de praktijk blijkt dat zorgverleners vaak geen idee hebben hoe hierop in te spelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen van de laatste dertig jaar zijn amper bekend. Zo blijven te veel mensen onnodig zitten met angstdromen, slapeloze nachten en onbegrip.

Drie benaderingen
Dit hoeft geen levenslang lot te zijn. Op het symposium legt de Vlaamse psychiater en psychotherapeut Dr. Marc Hebbrecht uit hoe groei in zelfkennis de nachtmerriemachine kan doen stoppen. Dit geldt ook wanneer bijwerkingen van geneesmiddelen in het spel zijn. Voorbeelden uit zijn praktijk maken dit duidelijk. Na grondig wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Utrecht waarin verschillende methoden vergeleken zijn, is ook daar een werkzame aanpak vastgesteld: het herschrijven van je nachtmerriescripts en je deze nieuwe beelden dagelijks herhaaldelijk voor de geest halen. De nachtmerries kunnen daarmee plaats maken voor nieuwe en beter leefbare droomplots, waaruit volgende positieve variaties ontluiken. Hoe dit in elkaar zit licht de Utrechtse onderzoeker en therapeut dr. Jaap Lancee toe.

Maar de ene nachtmerrie is de andere niet. Waar nu die verschillen in zitten – qua oorzaak, patroon en aanpak – maakt de Groningse psychologe drs. Ada de Boer duidelijk. Zij werkt al 25 jaar met dromen en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van nachtmerries. Haar begeleiding wordt door de ziektenkostenverzekering vergoed.

Verschillen van inzicht?
Drie presentatoren met verschillende achtergronden: dit geeft ongetwijfeld nieuwe vragen en stof tot gesprek. Is het nu wel of niet van belang om op droombeelden in te gaan? Wat te doen als je geen nieuwe plots kunt verzinnen? In het programma is tijd voor een panelgesprek tussen de sprekers onderling en met de zaal. De leiding ligt in handen van journalist drs. Eveline Brandt. Na jaren van schrijven over onderwerpen uit de zorg, brengt ze deze nu in een andere rol onder de aandacht: als moderator met flair en diepgang, die zaal en sprekers tot elkaar brengt en allen het beste uit zichzelf doet halen.

Symposium
Wanneer: zaterdag 10 november 2012
Waar: Planetarium Amsterdam Zuid-Oost
Hoe laat: 13.30 – 17.00 uur.
Kosten: Euro 49,50.
Informatie en aanmelding: www.droomvereniging.nl/symposium
Meer lezen over nachtmerries: www.droomvereniging.nl/nachtmerries

Plaats een reactie