Swingseat, een ergonomische werkstoel

“Als ik geen kapper was had ik het niet kunnen bedenken” zegt Mark Reijnen, eigenaar van kapsalon Hairpoint aan de stationsstraat in Baarle-Nassau. Naast zijn kapperszaak heeft hij een tweede bedrijf: Swingseat. Hij bedacht dit product voor zichzelf om klachten te voorkomen en ter verbetering van het werk. De bestaande kapperskrukken op wielen liepen hem niet licht genoeg en hadden allerlei bijkomende bezwaren. Zijn Swingseat heeft dat allemaal niet: het is een ergonomische wendbare zit, bevestigd aan een arm en uitgerust met gasveer, draaibaar, wendbaar, heel licht lopend en de kapper daarmee veel bewegingsvrijheid gevend.

Klanten zeiden doe er iets mee! Een gouden idee! Samen met compagnon en techneut Erik Vrolijks ontwikkelde Mark Reijnen de Swingseat verder uit. Fysiotherapeut Claude Halloy keek naar de gevolgen voor het lichaam, wat leidde tot een zeer positief resultaat.

Oorspronkelijk is de Swingseat ontwikkeld voor kappersbranche

“Een kapper die zit beweegt anders, de benen, de rug en schouders worden minder belast wat ook ten goede komt van de kwaliteit van het werk. De Arbo-wet schrijft voor dat elke kapperszaak minstens voor elke kapper één zogenaamde ‘kappersfiets’ moet hebben, een kruk op wielen bestemd voor de kapper, om zittend te kunnen knippen. Maar die krukjes hebben veel nadelen. Er komen haren in de wielen, ze lopen niet licht, als je naar voren gaat moet je echt afzetten met heel je lijf. Ze zijn te traag en nemen veel ruimte in beslag en zijn ergonomisch niet verantwoord” aldus Mark Reijnen. De Swingseat ondervangt al die nadelen. Hij demonstreert: “als kapper heb je veel meer vrijheid van beweging, je kunt snel vooruit, achteruit, omhoog en omlaag.”

Swingseat in actie in de medische sector

Tien jaar lang is hij bezig geweest met de ontwikkeling van de Swingseat. Bij Mark Reijnen in de zaak gebruikt iedereen de Swingseat, maar ook andere kappers testen hem. “In Ulvenhout was een collega en een van zijn medewerksters had problemen met RSI in nek en rug en kon nog maar een uur per dag werken. Ik heb er daar een neergezet en gedemonstreerd. Mensen staan er vaak sceptisch tegenover, dus ik heb gezegd ’test maar, over een half jaar kom ik nog wel eens kijken’. Men moet even wennen aan het gebruik, en heeft vaak twijfels. De desbetreffende persoon werkt weer 7 uur per dag. Ook de Arbo-dienst, waarmee hij contact legde, is enthousiast.

De Swingseat is door het bedrijf aan allerlei testen onderworpen. Testen aangaande de veiligheid, de slijtage van lagers, kokers en testen voor maximale belasting. Proefopstellingen maakte men zelf, men testte diverse soorten lagers, ook in verband met de te verlenen garantie. De Swingseat werd en wordt ook bij Hairpoint in de zaak getest. Verder is er met goed resultaat een testrapport geschreven door VHP ergonomie hiermee is de swingseat goedgekeurd voor het Arbo convenant voor het kappersvak. Ook bij de tandarts, de opticien en de stomerij is de swingseat getest en word er ook enthousiast gereageerd. De swingseat is ook internationaal beschermd.

“Het moeilijkst was het bedenken van een degelijke en betaalbare constructie. Het idee is eigenlijk gebaseerd op de werking van heftruckvorken. Daar zijn we uitgekomen doordat zijn compagnon Erik Vrolijks bijzonder technisch is legt Mark uit.

De Swingseat is ontworpen voor werkplekken waar men gecombineerd staand en zittend werk uitvoert. Werken met een Swingseat ontlast ruggenwervels, schouders, benen en voeten. Het hulpmiddel is traploos instelbaar en men kan zich snel en zonder veel inspanning verplaatsen. De constructie is uiterst degelijk, geschikt voor intensief gebruik. Omdat de Swingseat geen wieltjes heeft maar als het ware zweeft boven de vloer, wordt de vloer niet beschadigd. Uiteindelijk zal het gebruik van de Swingseat in veel branches het ziekteverzuim kunnen terugdringen. “In eerste instantie was ik bezig een oplossing voor mijn rug te zoeken. Ik kon nog maar heel weinig werken; nu kan ik hele dagen werken zonder problemen” verklaart Mark Reijnen van Kapsalon Hairpoint en bedenker van de Swingseat. “De ontwikkeling van de Swingseat heb ik heel veel ’s avonds gedaan en tussen de bedrijven door.”

Momenteel kent Swingseat een nieuwe doorstart met nieuwe investeerders die ook zeer veel mogelijkheden zien in dit “gouden” idee. De intentie van Swingseat is om met het “Swing” systeem dé oplossing te zijn in iedere werkomgeving. Tevens zijn er al weer nieuwe ontwikkelingen toegepast aan de Swingseat. Hiermee is Swingseat in de MKB Innovatie top-100, 2011 belandt op plaats 40 van Nederland en 5e van Brabant.

Meer informatie: www.swingseat.nl

Plaats een reactie