Survivors on Top wint Breast Friends Award 2011

Wien Sillevis Smitt, oprichtster van Survivors on Top, nam zondag 9 oktober 2011 de Breast Friends Award 2011 in ontvangst. Tijdens de slotceremonie van A Sister’s Hope Walk in het Olympisch Stadion van Amsterdam kreeg zij deze bijzondere prijs uitgereikt. Survivors on Top is een initiatief voor patiënten en survivors van borstkanker en stelt hen in staat hun kracht te hervinden en letterlijk nieuwe toppen te bereiken door te wandelen in de bergen.

De Breast Friends Award is een prijs die elk jaar door farmaceutisch bedrijf Roche Nederland B.V. wordt toegekend aan bijzondere initiatieven voor het welzijn van mensen met borstkanker. Wien: “Deze prijs is voor mij een stimulans om volgend jaar meerdere reizen mogelijk te maken. Ik hoop dat dan nog meer patiënten en survivors mee kunnen wandelen.”

Wien Sillevis Smitt met haar Breast Friend Saskia Hilverda. Fotograaf: Patricia Steur.

Wien weet uit eigen ervaring hoe het is om de diagnose borstkanker te krijgen. Anderhalf jaar na haar behandelingen ontstond het idee voor dit initiatief. Wien: “Survivors on Top inspireert patiënten en survivors door te laten zien dat er letterlijk nieuwe hoogtepunten te bereiken zijn met en na borstkanker. Met iedere stap die we in de bergen zetten, laten we een stukje van het verleden achter ons en creëren we een nieuwe toekomst met mogelijkheden, vanuit vertrouwen en kracht. De bergtochten zijn inspirerend, hartelijk, positief en intensief. We lopen van hut naar hut en volbrengen een rondtocht. Tijdens de bergtochten lopen de lotgenoten in een groep, maar ook voor zichzelf. Het is vooral een persoonlijke reis. Het berggebied, groots, onverzettelijk, imposant, heeft een bijzondere uitwerking. De schoonheid is overweldigend, het gevoel van nederigheid in deze indrukwekkende omgeving is helend.”

Vertrouwen op eigen kracht
Een van de survivors die meeliep met een huttentocht van Survivors on Top, is Saskia Hilverda. Zij vond de huttentocht zo geweldig dat ze Wien en haar initiatief nomineerde voor de Breast Friends Award. Saskia: “Ik hoop dat nog veel meer patiënten en survivors zichzelf deze bergtocht gunnen. Het is heerlijk je in de bergen bewust te worden van je krachten en daarvan profiteer je nog lang daarna. Wien gaat in de bergen op zo’n manier met je in gesprek dat je je bewust wordt van je unieke kracht. Of je nu lichamelijk supersterk bent of niet, of je nu vrolijk of verdrietig bent; ze leert je te vertrouwen op jezelf en op je eigen manier boven te komen. Dit geeft kracht om ook in het dagelijks leven op jezelf en je eigen kunnen te vertrouwen. Dit gun ik iedere patiënt en survivor.”

Initiatieven
Wien Sillevis Smit is de vierde winnaar van de Breast Friends Award. Eerdere winnaars zijn Mariëlle van der Pers met haar website www.hoofdzakengids.nl, Machteld de Bont met haar Stichting Care for Cancer en Lide van der Vegt met Mammarosa. Kanshebbers op de Breast Friends Award worden ieder jaar door een Breast Friend genomineerd. Een vakkundige jury waarin o.a. ook de Borstkanker Vereniging Nederland en Pink Ribbon deelnemen, beoordeelt alle inzendingen.

Voor meer informatie zie www.breastfriends.nl

Plaats een reactie