Survivaltips voor de overgang

In afwachting van je eerste opvlieger of zit je midden in de overgang? Mariëtte Woudenberg en Petra Butler voorzien je in Even met m’n hoofd in de vriezer van talloze tips, feiten en ervaringen.

Petra Butler en Mariëtte Woudenberg over de overgang

De auteurs, zelf overgangsters, visten tot op de bodem uit wat je van de jaren rond de menopauze kunt verwachten en ook wat voor kansen er voor je liggen. Geen onderwerp wordt gemeden!

Lees alles over de beschikbare menomiddelen, psyche, voeding, beweging, schoonheidsverzorging, werk en seks, maar ook over thema’s als te vroeg in de overgang komen, mannen in/en de overgang en overgangsters, geloof en kerk.

BC_ Omslag_vriezer_v3.indd

Mariëtte en Petra hielden voor dit boek een enquête onder vijftig vrouwen en ook onder diverse mannen, interviewden tientallen deskundigen en vroegen bekende Nederlandse vrouwen als EO-presentator Carla van Weelie, zangeres Elly Zuiderveld, schrijfsters Marianne Grandia en Janne IJmker en beeldhouwster Jannie Slingerland naar hun ervaringen tijdens de overgang. Van dat alles maakten ze een informatief, (h)eerlijk, prettig leesbaar en hier en daar ook vermakelijk boek.

Mariëtte Woudenberg en Petra ButlerMariëtte Woudenberg en Petra Butler

Over de auteurs
Mariëtte Woudenberg (1962), historicus, schrijver en communicatiemedewerker, schreef eerder Het grote singleboek en Gelukkig met minder geld. Petra Butler (1965), freelance-journalist en aankomend psycholoog, schreef Alles aan kant.

Mariëtte en Petra bloggen op de website van Sestra Vrouw en zijn beiden actief op Twitter.

1 gedachte over “Survivaltips voor de overgang”

 1. Een boek met survivaltips voor de overgang speciaal voor christenvrouwen?

  Jazeker! Waarom speciaal voor hen is mij een raadsel, maar de auteurs zelf zullen hier waarschijnlijk een heel logisch antwoord op hebben.

  Recensent: Paulien van Tol

  Toch is het ook wel jammer dat het voor zo’n beperkte groep geschreven is, want vrouwen die niet gelovig zijn, zullen dit boek links laten liggen, terwijl het wél een heel prettig boek is om te raadplegen als je zelf in, of net vóór de overgang zit. Ik koos er dus voor om het toch te gaan lezen en ik heb daar geen spijt van gekregen.

  Het boek heeft op alle vragen die ik had over de overgang een antwoord gegeven en ik kreeg er nog eens een flink aantal nieuwe wetenswaardigheden en inzichten bij!

  Het is overzichtelijk ingedeeld in twaalf luchtig geschreven hoofdstukken, die weer opgedeeld zijn in korte onderdelen. Onderwerpen als schoonheidsverzorging, seksualiteit, voeding, psyche, lichamelijke klachten etc.etc., komen uitgebreid aan de bod en worden onder de loep genomen door professionele- en ervaringsdeskundigen.

  Naast fragmentjes, verwijzingen naar websites, tips en uitspraken van diverse overgangsters (en soms hun partners). Bijna ieder hoofdstuk is verder aangevuld met een interview met een bekende, of wat minder bekende, (christelijke) vrouw. Ook wordt er een hoofdstuk besteedt aan mannen en/in de overgang, wat ik persoonlijk wel kan waarderen en bovendien interessant is voor de partners van overgangsters .

  Het feit dat het boek geschreven is vanuit christelijke inzichten, vond ik in eerste instantie een minpunt, maar heeft me uiteindelijk niet écht gestoord, sterker nog (en met alle respect); ik kon er soms wel om glimlachen. Er is slechts één hoofdstuk wat ik heb overgeslagen, namelijk het hoofdstuk wat specifiek betrekking heeft op bijbel, geloof en kerk.

  De overgang is vaak een heftige,verwarrende en soms lastige periode, maar de auteurs troosten ons met de boodschap dat het daarnaast ook een levensfase is, waarin nieuwe inzichten en kansen geboden worden.

  Met dit boek dragen ze eraan bij dat diezelfde overgang steeds meer uit de taboesfeer wordt getrokken. Een prettig geschreven en uitgewerkt boek, waar menig overgangster wat aan kan hebben, gelovig of niet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie