Superhelden op welverdiende supervakantie

0
667

Op vakantie gaan is niet voor alle kinderen in Nederland weggelegd. Veel ouders hebben er het geld niet voor, of er spelen andere problemen in het gezin.

Voor deze kinderen organiseert Humanitas een vakantie om nooit te vergeten. ‘Leuke mensen, leuke leiding, volgend jaar wil ik weer!’

Django (14) uit Middelburg is inmiddels alweer een beetje bijgekomen. Zaterdag kwam hij terug van een week vakantie aan het Veerse Meer, moe maar voldaan. De 83 kinderen, in de leeftijd van 7 t/m 15 jaar, bivakkeerden in legertenten van de Nationale Reserve op het Scoutingterrein van Veere. De dertig vrijwilligers die de week begeleidden, hadden een uitdagend programma bedacht, met als thema ‘Superhelden’. Met volop spelletjes en knutselen op het programma, voor de oudsten een dropping en twee dagen zeilen, en natuurlijk een bonte avond, maar ook veel tijd om lekker te chillen met nieuwe vrienden.

Vet gewonnen
‘Het was super’, vertelt Django. ‘Vooral de dropping, die we vet wonnen. Met een busje werden we naar Arnemuiden gebracht, en toen moesten we, zonder gespot te worden door leiders die in het gebied rondreden, de weg terugvinden. Ons groepje had een begeleider die de weg gelukkig een beetje kende. De dropping was al op de tweede avond. Dat is fijn, want dan leer je elkaar meteen goed kennen. Ook de bonte avond was gaaf. Hiervoor had ik speciaal mijn gitaar meegenomen. Leuke mensen, leuke leiding, volgend jaar wil ik weer!’

Eindelijk ook eens op vakantie!
Humanitas bezorgt kinderen die op wat voor manier dan ook belast zijn, een fijne week. Sommige kinderen zijn al jaren niet op vakantie geweest. Omdat het er financieel niet inzit of omdat het thuis niet zo lekker gaat. De kinderen worden aangemeld door het maatschappelijk werk en jeugdzorg. In die ene week per jaar kunnen de kinderen hun zorgen even opzij zetten. Het avontuur trekt, maar er is meer. Kamperen, dingen doen die ze niet eerder deden, ver weg van huis, geeft de kinderen het zelfvertrouwen dat ze vaak missen.

Geen geld
Dit jaar gaan meer dan 1.500 kinderen met Humanitas op vakantie, van Walcheren tot in Wieringerwerf. Meer dan 500 goed getrainde en ervaren vrijwilligers helpen mee. De laatste jaren groeit verhoudingsgewijs het aantal kinderen dat meegaat om financiële redenen. Soms is zelfs het betalen van de eigen bijdrage van 65 euro onmogelijk. Of de Humanitas Kindervakantieweken aan deze groeiende vraag kunnen blijven voldoen, is afhankelijk van het aantal vrijwilligers en sponsors dat zij op de been krijgt.