Suiker in frisdrank maakt ongemerkt dik

Kinderen worden slanker als ze anderhalf jaar lang limonade met zoetstof drinken in plaats van met suiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 600 Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar.

Het onderzoek is vrijdag 21 september 2012 gepubliceerd in het prestigieuze medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine. Daar verschijnt tevens een Amerikaanse studie met een vergelijkbaar resultaat. Samen vormen de studies een krachtig bewijs dat het vermijden van suikerhoudende dranken helpt tegen overgewicht.

Suiker of zoetstof?
De kinderen kregen normaliter sap of limonade met suiker mee van thuis voor de ochtendpauze op school. De onderzoekers vervingen dit – met toestemming van school, kinderen en ouders – door een blikje limonade met suiker of door dezelfde limonade met zoetstof. Welk kind welk drankje kreeg, werd tot het einde van de studie geheim gehouden.

De kinderen die suikervrije limonade hadden gedronken bleken na anderhalf jaar een kilo lichter dan degenen die limonade met suiker hadden gekregen. Het verschil kwam vooral door minder lichaamsvet. Dat je afvalt als je minder suiker binnenkrijgt is logisch. De vraag was echter of kinderen die ontbrekende suiker compenseren door meer te eten. Kennelijk gebeurt dat niet.

Verkoeling

Kraanwater beter dan light
Kinderen van 7 tot 11 jaar drinken volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 0,6 liter suikerhoudende dranken per dag – dat staat gelijk aan 12 klontjes suiker. “Als ze in plaats daarvan light dranken of water drinken zouden ze twee kilo kunnen afvallen”, zegt VU-promovendus Janne de Ruyter.

De onderzoekers raden aan om bij voorkeur kraanwater te drinken. “Wij hebben light limonade gebruikt om te verbergen welk kind welke limonade kreeg. Kraanwater werkt waarschijnlijk even goed en is beter voor het milieu en voor de tanden,” zegt onderzoeksleider Martijn Katan. “Frisdranken en sappen bevatten altijd zuur waar tandglazuur in oplost.”

Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW en De Nederlandse Hartstichting en mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Plaats een reactie