Succesvolle alvleesklieroperatie met operatierobot in Amphia

Op 22 juni 2015 werd in Amphia voor de eerste keer een operatie aan de alvleesklier met de operatierobot uitgevoerd. De operatie verliep succesvol. Na vier dagen mocht de patiënte al naar huis.

“Opereren met de robot is weer een sprong vooruit in de behandeling van kanker”, zegt George van der Schelling, een van de robot-chirurgen gespecialiseerd in de behandeling van alvleesklierkanker. “We blijven ons ontwikkelen om patiënten met kanker aan de alvleesklier steeds beter te behandelen”.

Alvleesklieroperatie
Bij een 72-jarige patiënte werd een kwaadaardige tumor in de staart van de alvleesklier ontdekt. Na zorgvuldig onderzoek en bespreking in een gespecialiseerd team van medisch specialisten werd een operatie voorgesteld, een zogenaamde pancreas staartresectie. In dit geval met de operatierobot. Dankzij de robot heeft de chirurg een uitstekend driedimensionaal zicht op de tumor en het omliggende weefsels. De robot is heel wendbaar en er kan zonder enige trilling geopereerd worden. Naar verwachting leidt dit tot nog beter en sneller herstel.

Amphia Ziekenhuis Langendijk Breda
Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk in Breda

“Op dit moment kunnen nog niet alle operaties aan de alvleesklier met de robot worden uitgevoerd. We kijken nauwkeurig voor wie een operatie met de robot geschikt is”, legt van der Schelling uit. “Het is een mooie stap vooruit, maar helaas kunnen we nog te weinig mensen echt genezen van alvleesklierkanker”, bekent van der Schelling. “Daarvoor is niet alleen een verbetering van de operatietechnieken nodig, maar moeten we met andere specialisten en andere ziekenhuizen nauw blijven samenwerken. Hopelijk kunnen we dan in de toekomst meer mensen een kans op genezing of langere overleving bieden”.

Operatierobot flexibel inzetbaar
Amphia is een van de achttien ziekenhuizen in Nederland gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van alvleesklierkanker (pancreascarcinoom). Ieder jaar wordt in Amphia bij 80 tot 90 patiënten alvleesklierkanker vastgesteld. Een deel van hen ondergaat uiteindelijk een operatie. Per jaar voert Amphia ruim 30 operaties aan de alvleesklier uit, zowel bij patiënten uit het Amphia als ook bij patiënten met alvleesklierkanker elders uit het land. De operatierobot is hiervoor nu voor het eerst ingezet. Deze werd al ingezet voor aandoeningen aan onder andere de endeldarm, bijnieren en middenrif breuken.

Plaats een reactie