Succesformule voor kinderen met ernstig overgewicht

Ernstig overgewicht (obesitas) bij kinderen is een toenemend probleem. Zij lopen een hoger gezondheidsrisico, worden vaker gepest en hebben een verminderde kwaliteit van leven. Het is belangrijk om kinderen met obesitas op jonge leeftijd te behandelen, omdat dit succesvoller is dan wanneer zij ouder zijn.

Arts-onderzoeker Esther van Hoek ontwikkelde, implementeerde en evalueerde het behandelprogramma AanTafel! voor jonge kinderen met ernstig overgewicht. Esther van Hoek deed haar onderzoek binnen de afdeling kindergeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse vallei in samenwerking met Wageningen Universiteit. De resultaten van het behandelprogramma zijn goed en hoopgevend.

AanTafel!
Om het behandelprogramma AanTafel! te ontwikkelen, deed Esther literatuuronderzoek en interviewde zij ouders van kinderen met obesitas. AanTafel! richt zich op het verbeteren van het eet- en beweeggedrag van de ouders en het kind. Het streven is dat de kinderen door een leefstijlverbetering hun gewicht stabiel houden. Doordat de kinderen in de lengte groeien, zal hun overgewicht afnemen. Daarnaast is het doel dat de kinderen zich beter gaan voelen.

Het programma bestaat uit 15 bijeenkomsten in 1 jaar: groepsbijeenkomsten voor ouders, beweegbijeenkomsten voor ouders en kinderen, individuele bezoeken en 1 proefsessie voor ouders en kinderen. Daarnaast krijgen ouders een digitale leermodule aangereikt met informatie, filmpjes en opdrachten. Het behandelteam bestaat uit een kinderarts, -psycholoog, -diëtist en fysiotherapeut. De eerste groep startte in 2010.

Resultaat
Bij evaluatie van de eerste groep bleek dat de gemiddelde aanwezigheid van ouders 86% was. De ouders maakten driekwart van de digitale opdrachten. Het invullen van bijvoorbeeld een eetdagboek werd door zowel ouders als behandelaars positief beoordeeld. Ook vonden ouders het contact met de andere ouders in de groep erg fijn.

Het effect van AanTafel! onderzocht Esther bij 40 kinderen met obesitas. Tachtig procent van de kinderen maakte het behandelprogramma volledig af. Drie jaar na de start van hun deelname aan AanTafel! hadden zij nog steeds een gezonder gewicht en minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

Esther van Hoek promoveert vrijdag 18 september 2015 aan Wageningen Universiteit op haar proefschrift ‘Young Children and Obesity – Development and Evaluation of Family-oriented Treatment’.

Plaats een reactie