Succes is een kwestie van karakter

Studenten met een grote dosis zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn succesvoller tijdens hun studie. Zo halen zij hogere cijfers en studeren zij sneller af. Dat staat in het proefschrift dat Rutger Kappe dinsdag 29 november 2011 verdedigt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kappe deed onderzoek onder studenten van Hogeschool Inholland. Hoewel hij bewijs vond dat intelligentie een rol speelt bij studiesucces, blijkt dat karaktertrekken als doorzettings- en organisatievermogen vijf maal zo belangrijk zijn. Motivatie is twee maal zo belangrijk als intelligentie.

Niet wroeten in iemands karakter
Op basis van zijn onderzoek adviseert Kappe onderwijsinstellingen om de persoonlijkheid en motivatie van studenten in kaart te brengen: “Niet om op basis van persoonlijkheid studenten te selecteren of om vervolgens in iemands karakter te wroeten, maar wel om vaardigheden te ontwikkelen die aan die karaktereigenschappen gerelateerd zijn. Daarmee vergroot je de kans op studiesucces. De tijd dat alle studenten dezelfde (studieloopbaan-) begeleiding krijgen is wat mij betreft voorbij. Op basis van iemands profiel kunnen opleidingen specifieke interventies ontwikkelen en inzetten.”

Leerstijlen worden overschat
Kappe’s onderzoek toont tevens aan dat de relatie tussen de leerstijl(en) van studenten en hun studieprestaties overschat wordt. “Veel docenten en studiebegeleiders vinden leerstijlen belangrijk, terwijl dit onderzoek aantoont dat leerstijlen geen effect hebben op cijfers of studieduur. Voor leerstijlen geldt dus: het schaadt niet, maar het baat ook niet”, aldus Kappe.

Extraverten krijgen de baan
Kappe volgde studenten tot aan het begin van hun werkende carrière. Zo kwam hij tot de ontdekking dat er iets mis gaat in selectieprocedures van werkgevers. Zij hechten in sollicitatiegesprekken vooral waarde aan de persoonlijkheidseigenschap extraversie (waaronder uitbundigheid en durf in nieuwe situaties). Kappe: “Ik ontdekte dat extraverten over het algemeen een hoger startsalaris krijgen, maar zij doen het niet beter in hun loopbaan. Werkgevers verliezen dus potentieel goede werknemers door zich te veel te richten op extraverte kandidaten.”