Subsidies voor onderzoekers UMC St Radboud

Drie onderzoekers van het UMC St Radboud hebben een subsidie ontvangen om te besteden aan hun onderzoek. Het gaat om Vidi-subsidies van NWO (800.000 euro per stuk). De Vidi’s zijn voor dr. Sebastiaan Overeem , dr. Judith Homberg en dr. Joost Martens.

Dr. Sebastiaan Overeem van de afdeling Neurologie en het Donders Centrum voor Neurowetenschappen (DCN) gaat met z’n Vidi-geld onderzoek doen naar het gunstige effect van powernaps bij de ziekte van Parkinson. Na het slapen kunnen veel patiënten met deze ziekte een tijdje makkelijker bewegen. In het onderzoek wordt het mechanisme achter dit wonderlijke fenomeen bestudeerd.

Dr. Judith Homberg van de afdeling Cognitieve Neuroscience en het DCN zal nieuwe inzichten vergaren in de (epigenetische) mechanismen die ten grondslag liggen aan de negatieve (depressie) en positieve (verbeterd leervermogen) gevolgen van interacties tussen genen en omgeving.

Dr. Joost Martens van de afdeling Moleculaire Biologie en het onderzoeksinstituut NCMLS gaat fundamenteel onderzoek doen naar de rol van DNA-bindende eiwitten bij het vormen van verschillende celtypen in bloed. Dit onderzoek zal meer inzicht geven in de normale bloedontwikkeling en in het ontstaan van leukemie.

De Vidi-subsidie is onderdeel van het programma Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dit programma richt zich met persoonsgebonden subsidievormen op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers: Veni (pas gepromoveerd), Vidi (ervaren) en Vici (hoogleraarniveau). De toegekende subsidies geven een stimulans aan vernieuwend onderzoek en bevestigen de status van het Radboud als topkenniscentrum.

Plaats een reactie