Subsidieronde onderwijs levert mooie samenwerkingsverbanden op

ZonMw heeft 25 projecten gehonoreerd die gaan werken aan een betere aansluiting tussen kennis, zorgonderwijs en de zorgpraktijk. De subsidieronde, een samenwerking tussen het Nationaal Programma Ouderenzorg en het programma Zorg voor Beter, leverde veel aanvragen op van samenwerkingsverbanden tussen mbo-instellingen en zorgorganisaties.

In totaal werden 73 aanvragen ingediend. Programmasecretaris Miranda van Duijn: “Het merendeel was gericht op ouderenzorg, maar er waren ook projecten gericht op gehandicaptenzorg en de GGZ. We waren vooral erg blij met de combinaties van samenwerkingspartners. Veel aanvragen voldeden aan onze wens om het mbo-onderwijs op het gebied van zorg te verrijken.” 25 van die partijen kunnen de komende tijd aan de slag met hun project.

Diversiteit aan projecten
Doel van de subsidieronde is actuele kennis uit de langdurende zorgpraktijk te vertalen naar onderwijsproducten. De projecten leveren lesmateriaal op dat het zorgonderwijs vooruit helpt. Van Duijn: “Er kwamen zeer diverse thema’s aan de orde in de aanvragen, bijvoorbeeld voorstellen gericht op een lessencyclus over mondzorg, maar ook over het benaderen van de cliënt en specifieke interculturele zorg. En over kleinschalig wonen, eigen regie en samenwerking tussen professionals. Hoe geef je dat vorm in de zorgpraktijk? De projecten gaan ervoor zorgen dat dat in het onderwijs aan de orde komt.”

Beter onderwijs, betere zorg
De programmacommissie was volgens Van Duijn vooral tevreden over de hoeveelheid ingediende projecten en de partijen die binnen die projecten gaan samenwerken. “Mbo-onderwijs is voor ons een nieuwe doelgroep. Maar wel een hele belangrijke. Want door het onderwijs te verbeteren, worden de professionals beter. En dus ook de zorg die geleverd wordt.”

Plaats een reactie