Studies naar zorgboerderijen van start

Vier studies, verschillend van opzet, doen de komende twee jaar onderzoek naar de effecten van de zorgboerderij als zorgproduct.

De groentetuinFotocredits: Dorine Ruter (cc)

Zorg op landbouwbedrijven maakt een snelle ontwikkeling door. Binnen de multifunctionele landbouw zijn veel varianten van zorgboerderijen ontstaan. De komende jaren wordt dit binnen het programma Landbouw & Zorg onderzocht.

De studies
Een van de studies gaat over 24-uurszorg op de boerderij voor mensen met dementie. Er is een studie over dagbehandeling voor jongeren en een over mensen met dementie. Ten slotte start binnenkort een studie gericht op mensen met een verstandelijke beperking. In de verschillende onderzoeken wordt bekeken wat de meerwaarde is van zorg te midden van dieren en akkerbouw. Ook wordt onderzocht voor welke mensen de zorgboerderij geschikt is en voor welke juist niet. De onderzoekers betrekken de bezoekers (en soms ook de familie) in hun studie.

Samenwerking
Alle vier de studies worden voor een deel gefinancierd door het ZonMw programma Landbouw & Zorg, dat tot stand is gekomen dankzij het ministerie van Economische Zaken. Praktijkinstellingen, Zorgboerderijen en patiëntenverenigingen financieren ook mee.

Meer informatie
Het programma Landbouw & Zorg

Plaats een reactie