Studiemarathon begint in Utrecht

Studenten van de Universiteit Utrecht houden op maandag 17 januari een 24-urige studiemarathon, die deel uitmaakt van een landelijke marathon van 72 uur in Utrecht, Groningen en Amsterdam. De colleges worden gegeven door onder andere hoogleraren, politici en ondernemers. In Utrecht bijt Jacqueline Cramer de spits af, gevolgd door onder andere Jan Terlouw en Paul Schnabel. Collegevoorzitter Yvonne van Rooy zal de studiemarathon openen.

De actie vormt een positieve opmaat richting de landelijke studentendemonstratie op vrijdag 21 januari in Den Haag. De actie richt zich tegen de bezuinigingen (370 miljoen euro) van staatssecretaris Zijlstra op het hoger onderwijs. Max Patelski, initiatiefnemer van de studiemarathon en student Bestuur & Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht: “We organiseren een studiemarathon om te laten zien dat de wil bij het hoger onderwijs er wel degelijk is, maar wanneer 370 miljoen euro door Zijlstra wordt bezuinigd leidt dit per definitie tot verschraling van het onderwijs en onderzoek in Nederland.”

Studiemarathon
De Studiemarathon in Utrecht vindt plaats aan de Bijlhouwerstraat 6, binnenstad Utrecht (locatie van Universiteit Utrecht) en duurt van maandag 17 januari 9:00 tot dinsdag 18 januari 8:59. Zie ook het volledige programma op de website. De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen betrokken bij het hoger onderwijs en andere geïnteresseerden. De Universiteitsbiblioteek Utrecht ondersteunt de actie door maandag op dinsdag 24 uur lang open te zijn voor gebruikers.

Demonstraties in Den Haag
Op vrijdag 21 januari vinden twee demonstraties plaats in Den Haag tegen de maatregelen van het kabinet rond langstudeerders. Hoogleraren zullen ’s ochtends demonstreren onder leiding van de rectoren en ‘s middags vindt een grote studentendemonstratie plaats. Het college van bestuur van de Universiteit Utrecht ondersteunt dit protest en heeft in samenspraak met de decanen van alle faculteiten besloten dat 21 januari een collegevrije dag is voor alle studenten van de Universiteit Utrecht. Tentamens zullen op deze dag wel gewoon doorgaan.

Plaats een reactie