Studie verduidelijkt embryologische oorsprong van hartafwijkingen

0
706

Het hart ontwikkelt zich door een aaneenschakeling van complexe processen. Gert van den Berg ontwikkelde een methode voor het 3D weergeven van celdeling tijdens de hartontwikkeling.

Het blijkt dat het vroege hart niet deelt, maar groeit door toevoeging van sneldelende cellen van buiten. Celdeling in het hart wordt opnieuw aangezet op plekken waar boezems en kamers zich ontwikkelen.

De onderzoeksresultaten verduidelijken de embryologische oorsprong van hartafwijkingen. Vanuit één bron van sneldelende voorlopercellen, gelegen buiten het orgaan, wordt de hartspier gevormd. Veranderingen van celdeling in deze cellen kunnen hartafwijkingen veroorzaken.

De resultaten kunnen van belang zijn voor de behandeling van hartziektes bij volwassenen.

Promotiegegevens
Promovendus: Dhr. G. van den Berg
Faculteit: Geneeskunde
Proefschrift: Growth of the developing heart
Promotor: dhr. prof. dr. A.F.M. Moorman
Donderdag 7 juli 2011, 15:00 uur
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, 1012 WN Amsterdam

Proefschrift aanvragen
Het proefschrift kunt u op te vragen via info@gezondheidskrant.nl onder vermelding van: Proefschrift aanvragen / Gert van den Berg .

Vorig artikelWiskundig probleem oplossen op de basisschool
Volgend artikelErasmus Sport in Rotterdam
Avatar
De Universiteit van Amsterdam heeft een lange geschiedenis. Voortgekomen uit het Athenaeum Illustre (1632) behoort de UvA met ruim 30.000 studenten, 5.000 medewerkers en een budget van bijna 500 miljoen euro tot de grote algemene universiteiten in Europa. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvindt op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. De UvA wil een inspirerende, breed georiënteerde, internationale academische omgeving bieden, waarin de talenten van staf en studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen.