Studentenschuld beperken door budgettrainingen voor en door studenten

Woensdag 17 augustus 2011 is tijdens de studentenintroductieweek van Utrecht het startschot gegeven voor de tweede editie van het financieel educatieprogramma voor en door studenten, genaamd ‘Slim Studeren = Geld Beheren’. Ouderejaarsstudenten, getraind door het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) helpen hun medestudenten slimmer om te gaan met hun geld en uit de schulden te blijven.

Onder het toeziend oog van 200 eerstejaarsstudenten werd tijdens een interactieve sessie door Jort Kelder de officiële aftrap verzorgd, waarbij een gelukkige eerstejaarsstudent ook nog eens één jaar collegegeld in ontvangst mocht nemen. Een goede start van de studententijd! In de komende maanden gaat ‘Slim Studeren = Geld Beheren’ in zes studentensteden van start en zullen twaalf studenttrainers de gratis budgettrainingen verzorgen.

Stijgende studieschuld
Volgens recente cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is de gemiddelde studentenschuld sinds 2004 met meer dan 80 procent toegenomen, van 7.939 euro naar 14.657 euro in 2011. En de verwachting is dat dit in de komende jaren alleen maar verder zal stijgen. Annemarie Koop, woordvoerder bij het Nibud zegt hierover: “We maken ons zorgen over de oplopende studieschuld en het ontbreken van kennis over studieleningen. We zijn dat ook erg blij dat er ook dit jaar weer budgettrainingen voor studenten, door studenten worden gegeven. Wat ons betreft een goede stap in de juiste richting.”

Slim Studeren = Geld Beheren
Het financiële educatieprogramma ‘Slim Studeren = Geld Beheren’ is in 2010 opgezet om studenten bewust te maken van wat het betekent om geld te lenen en ze praktische tips te geven hoe ze slim om kunnen gaan met hun geld. In de vorm van gratis budgettrainingen informeren studenttrainers die opgeleid zijn door het Nibud, hun medestudenten over slim budgetbeheer. Hierbij laten ze onder andere zien wat de gemiddelde student te besteden heeft, waar geld aan op gaat en hoe ze schulden kunnen voorkomen of beperken. Via korte opdrachten maken ze de student daarnaast bewust van hun eigen financiële situatie. ‘Slim Studeren = Geld Beheren’ is dit jaar naar zes studentensteden uitgebreid. Naast Leiden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, kunnen studenten uit Groningen en Nijmegen ook budgettrainingen in hun stad volgen.

De kracht van het programma zit in de peer-to-peer aanpak en de inhoudelijke bijdrage van het Nibud. De verwachting is dat in de komende maanden per stad gemiddeld acht trainingen worden gegeven, met tenminste vijftien aanwezigen per keer. Het is aan de studenten om deze trainingen op een aantrekkelijke manier op te zetten voor medestudenten, van grote aula’s tot lunchsessies op studentenkamers.

Sanne Hoving uit Groningen, studente filosofie en studenttrainer bij ‘Slim Studeren = Geld Beheren’, zegt over het educatieprogramma: “In mijn omgeving zie ik dat de financiële situatie van mijn medestudenten niet altijd optimaal is, er wordt maximaal geleend en niet persé voor studieactiviteiten. Via dit programma wil ik proberen hen uit te leggen waarom het belangrijk is goed inzicht te hebben in je uitgaven. Je wilt immers niet met onnodige schulden aan je toekomst beginnen!”

MasterCard
MasterCard is initiatiefnemer en facilitator van ‘Slim Studeren = Geld Beheren’. Marcel Roelants, General Manager Benelux bij MasterCard Europe, zegt hierover: “We vinden het heel belangrijk dat studenten inzicht hebben in hun uitgaven en daarbij bewust en verantwoordelijk omgaan met onze producten. Na het succes van vorig jaar hebben we besloten ook dit jaar met het programma door te gaan en uit te breiden. We hebben in samenwerking met het Nibud de budgettrainingen verder uitgebreid en twaalf studenten opgeleid tot studenttrainer.”

Voor meer informatie over ‘Slim Studeren = Geld Beheren’ en de twaalf studenttrainers bezoekt u www.studerengeldbeheren.nl.

Plaats een reactie