Studenten helpen huisartsen met vaccinaties

0
426

Ruim 350 vierdejaars studenten geneeskunde van het Erasmus MC staan klaar om huisartsen in de regio te helpen met het geven van griepvaccinaties. Huisartsen verwachten extra drukte omdat ze naast de gewone wintergriepprik veel patiënten nog twee keer moeten vaccineren tegen Nieuwe Influenza H1N1 (Mexicaanse griep). Speciale training
De eerste huisartsen hebben al een verzoek ingediend voor ondersteuning. Alle studenten die gaan helpen, krijgen een speciale vaccinatietraining waarin ze zowel theorie als praktijkoefeningen krijgen. Bij het laatste deel oefenen de studenten op elkaar en leren ze onder andere hoe ze het beste patiënten kunnen benaderen. De uiteindelijke prik geven ze echter niet aan een medestudent, maar aan een sinaasappel. Ruim 350 van de 370 vierdejaars doen mee aan de training en krijgen daarvoor een certificaat.

Inzicht
Het inschakelen van studenten is een gezamenlijk initiatief van het Erasmus MC, GGD, Ghor en de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR). Het is de bedoeling dat de studenten ook in de verdere toekomst kunnen helpen bij (pandemische) griepvaccinaties. Ook krijgen de studenten, naast hun eigen studiespecialisatie, meer inzicht in hoe belangrijk het is om bezig te zijn met de algemene volksgezondheid.

Vorig artikelAntivirale middelen tijdens de pandemie
Volgend artikelApotheker mist regie van Minister
Avatar
Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)