Student is minder gezond dan vaak wordt gedacht

Een grote groep studenten heeft gezondheidsklachten en een studieachterstand. Maar toch zoeken zij daarvoor meestal geen deskundige hulp. Waarom niet? Op die vraag probeert het boek Studenten en stille pijn een antwoord te geven. Dit boek komt voort uit het onderzoek Student en Gezondheid, uitgevoerd door het Bureau Studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam.

Het boek is op 17 mei in de Universiteit van Amsterdam tegelijk gepresenteerd met de lancering van www.ik-student.nl, een website met informatie voor studenten die niet lekker in hun vel zitten of kampen met gezondheidsklachten.

Studenten zijn jong, hoog opgeleid en bevinden zich in de kracht van hun leven. Maar als je ernaar vraagt, melden ze opmerkelijk veel gezondheidsklachten. Veel van hen zoeken geen deskundige hulp, alle inspanningen van de hulpverlening ten spijt. Hoe valt dit weerbarstige gedrag te begrijpen? Zijn studenten lui of gemakzuchtig? Of hebben ze een zetje in de rug nodig?

Het uitblijven van de hulpvraag wordt doorgaans vanuit individuele factoren verklaard. Aan de hand van zes studentprofielen laten de auteurs zien dat juist de ontstaansgeschiedenis en context van de gezondheidsproblemen van essentieel belang zijn. Deze profielen (Schone schijn, Gekoesterde eenzaamheid, Mijn nieuwe ‘ik’, Tussen twee werelden, Troosteloze eenzaamheid en Studeren met een beperking) nemen in het boek een centrale plaats in.

Studenten en stille pijn is interessant voor iedereen die meer wil weten over de manier waarop studenten omgaan met gezondheidsproblemen en hulp zoeken. Niet alleen professionals in de gezondheidszorg, maar ook docenten en decanen kunnen er hun voordeel me doen. Daarnaast is de informatie in het boek ook interessant voor ouders van kinderen die studeren.

Nick W. Verouden en Frans J. Meijman zijn beiden verbonden aan bureau Studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam, sectie Onderzoek, ontwikkeling en preventie. Peter Vonk is hoofd van de afdeling Studentengezondheidszorg, bureau Studentenartsen.

Plaats een reactie