Kerncentrale Borssele houdt zich niet aan de specificaties voor de stresstest die door de Europese nucleaire waakhonden zijn vastgesteld. Ongevalscenario’s met een kleine kans op voorkomen worden bij voorbaat niet meegenomen in de stresstest.
Dit blijkt uit donderdag 27 oktober 2011 gepubliceerd rapport van Oostenrijkse kernenergiedeskundige Antonia Wenisch. Op 31 oktober 2011 brengt EPZ, de eigenaar van Borssele, de definitieve resultaten van de stresstest naar buiten.
“EPZ houdt ons voor de gek door bij voorbaat ongevalscenario’s uit te sluiten. In Japan hielden ze een tsunami en aardbeving van deze omvang ook niet voor mogelijk. De stresstest is juist bedoeld om erachter te komen wanneer een kerncentrale faalt, dan moet je dus ook onwaarschijnlijke – maar niet onmogelijke – scenario’s onder de loep nemen”, aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. EPZ sluit in de stresstest met name ongevalsscenario’s uit die veroorzaakt worden door externe factoren. Om welke voorbeelden het precies gaat blijkt niet uit de tot nu toe gepubliceerde tussenraportage.
Wenisch omschrijft in haar rapport ook een aantal denkbare scenario’s waardoor in Borssele in meltdown kan plaatsvinden. Als bijvoorbeeld de dijk doorbreekt en de kerncentrale onder water staat kunnen de noodstroomgeneratoren de kern maximaal 72 uur koelen. Daarna zal de kern oververhit raken en smelten. De in 1973 in bedrijf genomen kerncentrale is daarnaast ook niet bestand tegen de inslag van een passagiersvliegtuig. In Duitsland zijn direct na de ramp in Fukushima alle kerncentrales van een vergelijkbaar ontwerp gesloten.
Minister Verhagen heeft in een brief van 26 september 2011 zijn goedkeuring verleend aan de manier waarop EPZ de stresstest gaat uitvoeren. Teuling: “Minister Verhagen wil koste wat kost een tweede kerncentrale in Nederland en verdoezelt de gevaren van kernenergie. Hij vond het niet nodig om na Fukushima, kerncentrale Borssele uit voorzorg te sluiten. Ook nu ziet hij door de vingers dat EPZ de regels aan zijn laars lapt.”