Nieuwe vinding StressEraser nu ook in Europa

Dat ons hartritme niet constant is, is bij weinigen bekend. Het hartritme, ongeveer 60 slagen per minuut heeft steeds een versnelling en dan weer een vertraging. De versnelling zorgt voor alertheid en de vertraging voor rust in het zenuwstelsel.

In 1984 werd bij Russische kosmonauten ontdekt dat de regelmatige versnelling en vertraging van het hartritme een belangrijke maat is voor vitaliteit, en de onregelmatige met stress.

In de VS is HartRitmeVariatie- biofeedback apparatuur ontwikkeld (HRV). De StressEraser is onlangs gecertificeerd voor Europa, en is nu in Nederland beschikbaar in de gezondheidszorg en voor consumenten. Het is een mobiel apparaatje, waar je je hartritme op kunt zien en waarmee je kunt trainen om die vitale stand, de zogenaamde “hartcoherentie” te bereiken.

Op diverse instituten en universiteiten in California, New York, Chicago, New Jersey, Sidney en Utrecht is onderzoek gedaan naar de werking van hartcoherentie. Dat de methode effectief is voor astma patiënten, bij depressie en bij trauma-verwerking is op vele plaatsen aangetoond. De hartcoherentiemethode wordt inmiddels ook toegepast bij terugkeer van Irak-soldaten in de V.S.

Dat stress invloed heeft op de hormonen (cortisol) en op de bloeddruk is algemeen bekend. Maar dat stress invloed heeft op de variatie van het hartritme is veel minder bekend, en kan nu via de StressEraser zichtbaar worden gemaakt. Het hartritme patroon is op een LCD-scherm zichtbaar.

Met een regelmatige ademhaling van ongeveer 6 ademhalingen per minuut kan hartcoherentie worden bereikt, maar een paar frustrerende emailtjes, lastige vragen of stressmomenten kunnen het hartritme in luttele seconden tot een chaos maken.

Op 3 februari presenteren de arts Marcel Hamers en de medisch fysicus Kees Blase van het Landelijk Centrum Stressmanagement de StressEraser en programmas voor instellingen en bedrijven om beter met stress om te gaan via hartcoherentie. Ook komt het boek Slanker met je HartRitme aan bod. Van dit boek, dat in Frankrijk al een bestseller was, zijn in Nederland in drie maanden 4000 boeken verkocht. De auteurs Kees Blase en de Canadese arts-dietist David O Hare lichten op 3 februari toe hoe hartcoherentie succesvol wordt toegepast bij de aanpak van de epidemie van overgewicht. Het Slotervaart Ziekenhuis en St Antonius Ziekenhuis gaan met deze methode werken.

Professor Richard Gevirtz van de International University in San Diego, California zegt in het middagprogramma van deze conferentie over de StressEraser:

We have used the StressEraser  in several studies with groups and individuals and have had  good results in treating stress, depression, and trauma symptoms, especially when the StressEraser is combined with other empirically based treatments. I like the feedback mode, the convenience, and the ease of use.

Juist dat gebruikersgemak is zo belangrijk bij dit effectieve medisch instrument, dat nu ook breder toegepast kan gaan worden.

Plaats een reactie