Stress vergroot kans op ontwikkeling astma

Kinderen die rondom de geboorte of in de eerste vier levensjaren blootgesteld zijn aan stress hebben een grotere kans om voor hun zestiende levensjaar astma te ontwikkelen. Dat concludeert Nienke Vink in een onderzoek naar de recente toename van het aantal mensen met astma.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen en longen. Of iemand astma ontwikkelt, hangt af van genetische factoren en omgevingsfactoren, bijvoorbeeld de blootstelling aan sigarettenrook en huisstofmijt. Toch kunnen die factoren de toename van het aantal mensen met astma niet helemaal verklaren. Vink ontdekte een nieuwe risicofactor: blootstelling aan psychosociale stress.

De promovenda maakte voor haar onderzoek gebruik van de gegevens van onderzoeksproject TRAILS, waarin 2.230 jongeren van hun tiende tot hun vijfentwintigste jaar gevolgd worden. Het meemaken van een stressvolle gebeurtenis in de eerste vier jaar, zoals het overlijden van een familielid of de scheiding van de ouders, bleek vaker tot het ontwikkelen van astma te leiden. Een deel van het effect van stress rondom de geboorte op het ontwikkelen van astma kan volgens Vink echter verklaard worden door het roken van de moeder tijdens de zwangerschap.

Vink concludeert dat psychosociale stress een duidelijke risicofactor is voor het ontwikkelen van astma. Welke mechanismen daarbij een rol spelen, is echter nog grotendeels onduidelijk.

Nienke Vink (Hengelo, 1979) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, en maakte deel uit van onderzoeksinstituut GUIDE. Het onderzoek hoort bij onderzoeksproject TRAILS en werd gefinancierd door het Astmafonds. Vink is werkzaam als arts infectiebestrijding in opleiding bij de GGD Twente.

Promotie: mw. N.M. Vink; Proefschrift: The role of stress in the etiology of asthma; Promotor(s): prof.dr. H.M. Boezen, prof.dr. J.G.M. Rosmalen, prof.dr. D.S. Postma; Datum:10-06-2013.

1 gedachte over “Stress vergroot kans op ontwikkeling astma”

  1. Zes onderzoeksteams van topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen van het OCW-programma Zwaartekracht geld om de komende tien jaar samen excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op te zetten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie