“Strengere Europese regels e-sigaret en shisha-pen”

Er komen Europese regels rond de e-sigaret. Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, dient deze week namens de PvdA in het Europees Parlement voorstellen in voor betere informatie en regulering van de e-sigaret.

Judith Merkies“E-sigaretten zijn elektronische rookpennen die zowel nicotine als tabak kunnen bevatten. In Nederland valt het product nu nog onder dezelfde regels als een zak chips of een komkommer. Dat is verkeerd voor een genotsmiddel met gevaarlijke en verslavende stoffen”, aldus Judith Merkies.

“We moeten nadenken over waar we e-roken willen toestaan. Anders kwestie van tijd voor deze sigaretten opduiken in cafés, bij de slager of op vergadertafels. En dan is de stap naar echt roken klein”, aldus Merkies.

De regelgeving rond dit relatief nieuwe product loopt op dit moment, vooral in Nederland, ver achter. In sommige Europese landen is het middel niet of alleen op doktersrecept verkrijgbaar, maar in Nederland kunnen elektronische sigaretten overal verkocht en genuttigd worden. Judith Merkies steunde voorstellen waarin e-sigaretten in de nu door het parlement behandelde tabaksrichtlijn worden opgenomen. Hierdoor komen nu in heel Europa waarschuwingen op het product en wordt de verkrijgbaarheid beperkt. E-sigaretten die nicotine bevatten, zijn alleen nog maar te krijgen op doktersrecept, als onderdeel van een ontwenningsbehandeling.

Merkies: “Rook van deze e-sigaretten wordt veel eerder in bloedbaan opgenomen dan andere nicotinebevattende producten als pleisters en kauwgom. We kunnen niet onverschillig toekijken terwijl dit soort verslavende producten de markt veroveren, en dan achteraf concluderen dat we eerder hadden moeten ingrijpen.”

Shisha-pen
Vorige week presenteerden onderzoekers een factsheet over een bijzondere variant: de shisha-pen. Dit is een rookpennetje dat vooral onder jongeren populair is, en in de regel geen nicotine, maar wel veel andere schadelijke stoffen bevat. In de nieuwe voorstellen wordt ook dit product onder de tabaksrichtlijn geschaard, en van waarschuwingen voorzien.

“Het gevaar van de shisha-pen is dat het een zogenaamde gateway-drug kan zijn: een voorportaal naar echt roken. Na decennia van de-normaliseringsbeleid van roken zou het slecht zijn als de shisha-pen roken terug brengt op de schoolpleinen”, aldus Judith Merkies.

3 gedachten over ““Strengere Europese regels e-sigaret en shisha-pen””

  1. Men wil het veel gezondere e-roken, wat eigenlijk geen roken is maar dampen aan banden leggen omdat ze anders miljarden aan accijns en belastingen mislopen als iedereen van het gewone roken zou overstappen op dampen!
    Mevrouw Merkies is net zo dom als mevrouw Schippers destijds, die het e-roken ook al wilde verbieden of is mevrouw Merkies net als mevrouw Schippers ook groot aandeelhouder van de tabaksindustrie?!

    Beantwoorden
  2. Ik geloof niet dat een shishapen slechter is dan normaal roken maar ik kan natuurlijk fout zitten. Als je het mij vraagt rook je alleen waterdamp maar ik kan fout zitten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie