Vanaf 1 januari 2011 wordt ‘Stoppen met roken’ opgenomen in het basispakket. Wie wil stoppen met roken, kan hulp daarbij vergoed krijgen door de zorgverzekeraar. Het gaat dan om programma’s om te stoppen met roken die bestaan uit een gecombineerde behandeling van gedragsmatige ondersteuning (onder meer groepstraining en telefonische begeleiding) met farmacologische ondersteuning (nicotinevervangers en medicijnen).
Om voor vergoeding in aanmerking te komen, geldt wel het eigen risico, tenzij in de polis anders wordt bepaald. Het eigen risico geldt ook voor modules voor stoppen met roken die onderdeel zijn van ketenzorg voor patiënten met COPD, VRM en Diabetes.
Nicotinevervangende middelen en eventuele andere medicijnen worden alleen vergoed als er ook een stoppen-met-rokenprogramma wordt gevolgd. De zorgverzekeraar kan bepaalde aanbieders van deze programma’s selecteren. Hulp van andere aanbieders wordt dan niet volledig vergoed. Voor consumenten is het daarom belangrijk om goed te kijken naar de polisvoorwaarden voordat zij zich aanmelden voor hulp bij stoppen met roken.