Stopjeangst.nl speciaal voor jongeren

Op 21 september 2011 lanceert de Angst Dwang en Fobie stichting een website speciaal voor jongeren tussen 12 en 18 jaar oud: www.stopjeangst.nl. In 2010 gaven ongeveer 200.000 jongeren aan dat zij te maken hadden(gehad) met een vorm van angst die hen het leven moeilijk maakte, zoals faalangst of een sociale fobie.

Vaak houden jongeren de klachten lang geheim – al dan niet onder ‘peer pressure’- , willen niet gek gevonden worden en modderen zo verder. Dit kan tot gevolg hebben dat relatief kleine angst-stoornissen uitgroeien tot zo’n groot probleem dat iemand er dagelijks en ernstig door wordt belemmerd.

Eerder al realiseerde de ADF Stichting een website voor kinderen t/m 12 jaar: bibbers.nl. Deze site wordt sindsdien zeer goed bezocht. Volwassenen vinden hun informatie op de website van de ADF stichting zelf, maar er bleef een gat over voor de leeftijdsgroep 12 – 18 jaar.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren hun informatie bij voorkeur veilig en discreet op internet zoeken. Daar hopen zij uitleg en vooral herkenning te vinden en (anoniem) te kunnen praten met leeftijdsgenoten met dezelfde problemen om ervaringen te delen. Voor de website stopjeangst.nl heeft de ADF stichting de hulp ingeroepen van een groep jongeren die in behandeling is (geweest) voor een angststoornis. Een belangrijk advies van hun was: “Zorg dat er licht aan het eind van de tunnel is, laat zien dat er wat aan te doen is. Ik dacht eerst dat ik de enige was en dat het nooit meer over zou gaan”.

De ADF stichting heeft bij het maken van stopjeangst.nl die adviezen ter harte genomen. Op de website is informatie te vinden over verschillende angst- of dwangstoornissen. Jongeren kunnen hier ontdekken wanneer angst normaal is en wanneer niet meer; dat een dwang zoals smetvrees of teldwang alles te maken heeft met angst; ze kunnen tips vinden om beter met hun gevoelens om te gaan en adviezen en ervaringsverhalen van leeftijdsgenoten. Het positieve hieraan is dat zij inderdaad kunnen lezen hoe deze leeftijdsgenoten nu met hun problemen om gaan en hoezeer hun leven daarmee verbeterd is. Ook is er een (veilige) chat-omgeving aan de site gekoppeld.

Met www.stopjeangst.nl wil de ADF Stichting jongeren graag handvatten bieden om hun angst of dwangstoornis aan te pakken. Het is niet erg dat je het hebt, je kunt er wat aan doen!

Plaats een reactie